Místo aby si lidé užívali teplého květnového slunce, mohli se na horách leda koulovat. Nejvíce sněhu napadlo na Klínovci, a to osm centimetrů. Zasněžená auta jezdila například i z horské Přebuzi na Sokolovsku. Tam napadlo pět centimetrů sněhu. „Nestačili jsme se divit, když začalo sněžit. Během chvíle napadlo několik centimetrů. Normálně se dalo koulovat. Jsme tu zvyklí na tuhé zimy, ale že by v květnu padal sníh, to tu nikdy nebylo," řekl Petr Martínek, který má v Krušných horách chatu.

Podle meteorologa Rudolfa Kovaříka ze Šindelové padl minimálně čtyřicetiletý rekord. „Nízké teploty v květnu sice nejsou žádným překvapením, ale aby sněžilo a sněhová pokrývka se udržela, to je naprostá rarita," sdělil Kovařík. Současný charakter počasí podle jeho slov připomíná spíše první dekádu dubna. „Jsme nyní hluboko pod teplotním průměrem. Vždyť v květnu bývá okolo patnácti stupňů Celsia. Nyní jsme na pěti stupních, a v ranních hodinách dokonce mrzlo," poukázal meteorolog.

Počasí zaskočilo třeba i motoristy. „Už mám přezuto a snad abych zase nandal zimní gumy," krčil rameny šofér Petr Hodina. Nad sněžením kroutili hlavou i zahrádkáři. „Úroda asi nebude moc dobrá, když ráno mrzne. Přikryl jsem raději jahody a ve skleníku zapálil svíčky, aby tam nebyla taková zima," uvedl zahrádkář Richard Pavlíček.

Počasí se v následujících dnech umoudří. Dnes by se teploty mohly vyšplhat na 16 až 20 stupňů. Kolem patnácti stupňů se budou držet až do pátku. „Očekáváme však vydatnější dešťové přeháňky," doplnil.