Mateřinky, základní a střední školy tak naplno využily možnosti zažít rizika na vlastní kůži a především se naučit jim předcházet a náležitě se s nimi poprat.

„Zájem o vzdělávání a praktickou přípravu se záchranáři ze strany škol jsme předvídali. Čekali jsme však, že bude pozvolný. Nečekali jsme, že budeme mít během 14 dnů z 95% obsazeno, a to až do konce školního roku. Nyní je již skoro 5000 dětí a žáků přihlášeno na téměř 200 vyhlášených programů. Je vidět, že pedagogové vnímají potřeby dětí a mládeže v této oblasti stále více a podporu záchranářů shledávají jako důležitou pro jejich další osobní rozvoj a přípravu na praktický život," řekla Veronika Krajsová, prezidentka Asociace Záchranný kruh, která Svět záchranářů provozuje.

Svět záchranářů tak plní svůj účel na maximum. Vzdělávat děti zážitkem je lákavé a podle prvních ohlasů i velmi užitečné. Do budoucna chce centrum rozšířit své kapacity tak, aby mohlo vyhovět i ostatním školám, které mají o výukové programy zájem.

„Podali jsme několik žádostí o dotaci na Ministerstvo školství, Karlovarský kraj nebo i Ministerstvo vnitra. Díky finančním prostředkům, které se nám snad podaří získat, budeme schopni navýšit personální zajištění programů a tím tedy i celkovou kapacitu vzdělávání v našem centru," zmínil Lukáš Hutta, výkonný manažer Asociace Záchranný kruh.

Moderní dopravní hřiště, které je v areálu i pro veřejnost, si také na návštěvnost nemůže stěžovat. Počasí zatím stále přeje tomu, aby odpoledne v Karlových Varech rodiče s dětmi trávili právě ve Světě záchranářů. Vypadá to, že si všichni pomalu, ale jistě zvykli na to, že Centrum zdraví a bezpečí je tady a je tu pro ně. A již se připravují další aktivity i pro rodiče s dětmi a další cílové skupiny. (ryb)