„Je to ve stejném termínu jako v loňském roce. I když tehdy jsme o odměnách rozhodovali v srpnu. Letos nám ale podklady úředníci jednotlivých odborů připravili o měsíc déle. A nebylo by slušné se jimi zabývat, i když je po volbách," vysvětlili hejtman Martin Havel a náměstek Jakub Pánik (oba ČSSD). A zdůraznili, že částky se nijak neliší od těch, které ředitelé získali v loňském roce. Šéf Agentury projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje Petr Uhříček se může těšit na 97 tisíc, šéf Karlovarské agentury rozvoje podnikání Vlastimil Veselý na 45 tisíc korun. „Jde o odměny za první pololetí letošního roku, a to za dobré výsledky nad rámec pracovních povinností, především úspěchy v získávání dotací," vysvětlil hejtman Martin Havel. Ředitel příspěvkové organizace Krajská správa a údržba silnic Zdeněk Pavlas si přilepší o 150 tisíc korun. Podle náměstka Pánika vychází tato odměna z manažerské smlouvy a silničáři dokázali profesionálně připravit projekty na opravy silnic druhých a třetích tříd. Kraj pak bez problémů mohl získat evropské dotace a příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Ten letos činil 112 milionů. Přilepší si i Koordinátor integrovaného dopravního systému. Odměna pro ředitele organizace Zdeňka Kusého činí 78 444 korun.

Podle náměstka Jakuba Pánika by se mohlo někomu zdát, že jsou odměny vysoké, ale to je pouze zdání. „Kdybychom nebyli schopni tyto odborníky zaplatit, pak by odešli do soukromého sektoru. A my odborníky potřebujeme. Navíc odvedli skutečně profesionální práci," zdůraznil.

Zatímco v těchto krajských příspěvkových organizacích se rozdělovaly odměny ve finančních vyšších sférách, kultura je skromnější. „Odměny máme menší a týkají se krajské knihovny, karlovarského, chebského, sokolovského muzea, galerií v Karlových Varech a Chebu, včetně G4," uvedl krajský náměstek pro kulturu Petr Zahradníček. Mezi jejich ředitele rozdělí částky od 30 do 40 tisíc korun. Například odměna ředitele krajské knihovny Vratislava Emlera za první pololetí letošního roku činí 35 tisíc korun.