A uspěla. Výstavy se zúčastnilo celkem 18 tuzemských, ale nechyběla také díla z polských a litevských věznic. „Autor oceněných obrazů, Kolio I. T., si odpykává v kynšperské věznici svůj dvouletý trest. O výtvarné umění se zajímal od dětství, profesně pak po dokončení studia na střední umělecké škole v Bulharsku,“ řekla mluvčí věznice Petra Bělíková.

„Estetika jako taková se stala součástí mého života. Měl jsem to štěstí nasbírat zkušenosti s kresbou, fotografováním, reklamou a od roku 2006 jsem se převážně živil jako kreativní počítačový grafik na volné noze v oboru vektorová grafika. Jsem přesvědčen, že tvořivost v kterékoli podobě je jedna z nejzajímavějších a hodnotných lidských vlastností,“ řekl Kolio.

Po rozpadu manželství ztratil načas o výtvarnou tvorbu zájem. Přišel zároveň i o svůj malý designerský sítotiskařský ateliér a s ním postupně o plody své dlouholeté práce. „Následek toho všeho bylo moje probuzení na dně, kde se časem staly součástí mého života pochybné známosti a drogy. A na konci této hororové cesty stál kriminál. Jsem rád, že jsem toto dobrodružství přežil.

Pomohlo mi to podívat se na život opravdu z mnoha úhlů a vrstev a pochopit spoustu možných lidských osudů. Jsem rozhodnutý časem všechny lehkomyslné chyby napravit,“ dodal.

Výstava popularizuje na mezinárodní úrovni vězeňskou výtvarnost, hodnotí její uměleckou úroveň, přispívá ke kulturní aktivizaci vězeňského prostředí a chápe umění jako prostředek resocializace,“ přiblížila mluvčí věznice Petra Bělíková. Před pěti lety jiný odsouzený z Kynšperku soutěž dokonce vyhrál.

Ilustrační foto
Sokolovská nemocnice má nového šéfa