„Jsem rád, že ho pustí,“ říká podnikatel Antonín Vlasák, jedna z klíčových osob v případu Jiřího Kajínka. Právě on byl podezřelý, že si prostřednictvím karlovarského podnikatele Alexandra Hegedüse najal Kajínka na vraždu (nejprve zastrašení, které prý vrah nakonec přehnal) podnikatele Štefana Jandy. Oba muži měli spory od té doby, kdy Janda Vlasákovi pod cenou prodal hostinec Na Křižovatce v severoplzeňských Kozolupech. Cenu prý srazil dolů úmyslně, aby se vyhnul dani, ovšem po Vlasákovi pak zbývající peníze stejně požadoval. Došlo na drsné vyhrožování Vlasákovi, jeho manželce i synovi. Antonín Vlasák se měl snažit řešit celou věc s policií, ale neuspěl. Policie prý dávala ruce pryč.

Že si Kajínka na Jandovu vraždu opravdu najal, Vlasák popřel a soud mu také nic takového neprokázal. Odsoudil ho pouze za vydírání – původní objednávku zastrašení Jandy. Kajínek je tedy ve vězení za vraždu bez objednavatele. Antonín Vlasák se k tomu, že má Kajínek dostat prezidentskou milost, příliš vyjadřovat nechce. „Neudělal to, tak proč by měl být zavřenej?“ ptá se.

Vlasák je přesvědčený, že Kajínek byl obětním Beránkem, který nevraždil a pouze se jiným hráčům hodil, aby ne něj ukázali prstem a vinu na něj svalili. Proč si ale myslí, že má Kajínek vyjít z vězení zrovna teď? Prezident Zeman dlouhodobě tvrdí, že není pro amnestii, nýbrž pro obnovení Kajínkova procesu. Při svých návštěvách Plzeňského kraje to opakoval téměř pravidelně – na kauzu Kajínek přišla při setkáních s občany řeč často.

Takže co se změnilo? „Prezident se rozhodl zřejmě proto, že se mu donesly nějaké nové informace. Takže změnil názor, každý může měnit názory. I já,“ dodává Vlasák s tím, že na Kajínkovu nevinu ho ale nezměnil.