Perseidy pochází z komety Swift-Tuttle 1862 III a jsou aktivní od 17. července do 24. srpna a jejich maximum nastane právě dnes. V průběhu noci ze středy na čtvrtek bude možnost pozorovat padající vesmírná tělesa na obloze nejlépe mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Díky vhodné fázi měsíce, který nebude téměř vůbec zářit, jelikož se nachází den před novem, je možné padající Perseidy pohodlně pozorovat pouhým okem z louky nebo jiné otevřené plochy s dobrým výhledem, mimo takzvaně světelně znečistěnou oblohu.

Dnes v noci lze spatřit až 70 meteorů za hodinu. Nad naším územím přelétne přibližně 104 rojů. Kromě meteorické podívané obloha nabídne pohledy na Mléčnou dráhu nad hlavou nebo velmi úzký měsíční srpek časně ráno za rozbřesku. Úkaz můžeme i poměrně snadno fotografovat. Znovu budou mít Perseidy takto příznivé podmínky až v létě v roce 2018.

Karlovarská hvězdárna zkoušela v loňském i letošním roce oslovit veřejnost, jestli by lidé neměli zájem o instruktáž a organizované pozorování noční podívané. „Loni došlo pár lidí, letos se nepřihlásil nikdo, takže jsme tuhle variantu odpískali. Pro lidi by bylo nejlepší, kdyby dorazili během první fáze padání Perseid k nám, třeba na hodinové školení, a vrchol, kdy jsou roje vidět dobře a je jich hodně, tedy dnes v noci, si jeli užít třeba na chalupu," řekl Miroslav Spurný z karlovarské hvězdárny.

Tam je aktuálně několik dětí na letním táboře. Čeká je dnešní noc ve spacácích na louce, odkud budou koukat na živou noční oblohu, která nabídne po půlnoci nádhernou a vzrušující podívanou. Padá hvězda, tak si něco přejte i vy.