„Musíme se k tomu postavit čelem. Není správné, že Karlovy Vary nepodporují nemocnici, která slouží především pro občany tohoto města," uvedl Josef März, generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice a zároveň nově zvolený karlovarský zastupitel za hnutí Karlovaráci.

Ani primátor Petr Kulhánek (KOA) se finančnímu příspěvku pro nemocnici nebrání. „Kraj jsme jako město ovšem žádali, abychom měli jednoho člena v dozorčí radě nemocnice. Budeme o tom jednat dál, stejně jako otevřeme debatu, zda a jak bychom nemocnici finančně vypomohli. To ale záleží na zastupitelstvu," konstatoval primátor. Zastupitel Edmund Janisch, lídr ČSSD, která zřejmě v Karlových Varech skončí v opozici, si ale už nyní neodpustil poznámku, že pokud se do zastupitelstva dostalo pět lékařů, tak snad pomoc pro karlovarskou nemocnici by neměla být tak obtížná. „Gratuluji jim a jsem na ně upřímně zvědav," uvedl.

A Cheb? Minulá chebská koalice se zavázala, že bude ročně posílat z městského rozpočtu chebské nemocnici jeden milion. Zastupitelé nakonec schválili v listopadu 2011 poskytnutí pěti milionů korun na pořízení nového počítačového tomografu pro chebskou nemocnici. Částku pak navýšili ještě o jeden milion. A těsně před volbami slíbili chebští zastupitelé nemocnici dotaci, a to ve výši až 40 milionů korun.

Ale s podmínkou: pokud Karlovarská krajská nemocnice zrekonstruuje svou chebskou část, bude se Cheb na investici podílet do výše 10 procent, maximálně však 40 milionů korun. Kraj by měl do roku 2019 do rekonstrukce chebské nemocnice investovat 360 milionů korun. K hlavnímu nemocničnímu pavilonu, jehož první polovina prošla v roce 2012 zásadní opravou za 140 milionů, má být přistavěna nová čtyřpodlažní budova pavilonu D. Sídlit zde mají moderní operační sály, dětské a gynekologické oddělení a porodnice s novorozeneckým oddělením. Počítá se rovněž s rekonstrukcí druhé poloviny hlavního pavilonu. Po dokončení stavby pavilonu D by mělo dojít k demolici staré budovy A.

Karlovarský kraj nedávno znovu podpořil Karlovarskou krajskou nemocnici, která sdružuje chebskou i karlovarskou, 38 miliony korun. A to v rámci závazku veřejné služby. A další miliony podle tohoto systému schválili krajští zastupitelé i včera. Necelých sedm milionů získá jako provozní dotaci pronajatá nemocnice v Sokolově a devět milionů soukromá nemocnice Ostrov. Obě tato zařízení provozuje společnost Nemos. V Sokolově půjdou miliony na neurologii s iktovým centrem a v Ostrově na psychiatrické oddělení. Celkem tak jde o téměř šestnáct milionů korun.