Kritiku sklidili zastupitelé za největší počet zdevastovaných památek ze všech krajů v republice. Těch má kraj na svém území rovných 76. „Památky nemají volební právo, ale měli byste se o ně starat s větší péčí," uvedl prezident a jako příklad skvělé péče o památkový objekt uvedl podnikatele Vladimíra Lažanského.

S problémem péče o památky by podle prezidenta mohli kraji pomoci čínští investoři. Českou republiku už koncem března navštíví čínský prezident a s ním přicestuje i delegace významných čínských podnikatelů. „Pro Karlovarský kraj specificky to může znamenat rozsáhlý příliv jak čínských turistů, tak příliv čínských pacientů v lázních. A koneckonců i možné investiční akce, možná i do zchátralých lázeňských objektů, jako jsou například lázně Kyselka," uvedl Zeman. A dodal, že tři nové letecké spoje mezi Českem a nejdůležitějšími čínskými městy by mohly česko-čínské vztahy a spolupráci významně rozšířit. Čínští podnikatelé podle Miloše Zemana připravují další investiční vlnu, která by mohla do České republiky přinést až 45 miliard korun.

Pochvalu prezident kraji udělil za výstavbu hospice jako místa pro důstojné umírání, který zde dosud chyběl. „Jak víte, hospice jsou má fixní idea a v poslední době jsem už slavnostně otevřel dvě tato zařízení. Byl bych rád, kdybych provoz toho třetího mohl otevřít také v tomto kraji," uvedl prezident.

Pokárání kraj sklidil za stále nevyřešené problémy nejzadluženější obce Prameny. Ty dosáhly 23 milionů a Miloš Zeman je toho názoru, že hejtmanství má této obci z dluhové pasti pomoci. Proto se opakovaně zastal ruských investorů, kteří zde chtějí vybudovat stáčírnu minerálních vod. Kraj by ale musel vykoupit dluh 1,9 milionu, který mají Prameny vůči Pozemkovému fondu. To ale kraj zamítl. Prezident proto apeloval na kraj, aby své odmítnutí znovu zvážil a Pramenům tak pomohl. A naznačil, že se kraj pouze vymlouvá.

Volby i migranti

Ke slovu se ale dostali i krajští zastupitelé. Například Pavel Čekan (ČSSD), starosta Ostrova, se zajímal o prezidentův názor na výsledek slovenských voleb. Volby na Slovensku sice vyhrála strana Směr Sociální demokracie, ale jednobarevnou vládu, stejně jako před čtyřmi lety, sama neposkládá.

Navíc se do slovenského parlamentu dostala Lidová strana Naše Slovensko (LSNS)

„Aniž bych se vměšoval do slovenských vnitřních záležitostí, jsem překvapen úspěchem strany, kterou pokládám za fašistickou," uvedl Miloš Zeman s dodatkem, že od předsedy této strany pana Kotleby očekává trestní oznámení. „Ale ano, je to nástupce Hlinkovy Lidové strany. Je to normální fašistická strana, která u nás v takovém rozsahu díkybohu neexistuje," znovu zopakoval. Navíc podle něj každá strana, která má výrazný náskok, jej postupně ztrácí, protože za pádícím jelenem se vydává stále početnější lovecká smečka. K úspěchu Kotlebovy strany podle prezidenta Zemana přispěla svou kampaní proti Robertu Ficovi i slovenská média.

Na názor na současné problémy s migranty, jichž se do Evropy valí čím dál více, se prezidenta zeptal zastupitel Josef Novotný (Volba pro Karlovarský kraj). Podle něj totiž bude Česká republika migrační vlnou zasažena. „Jak bychom se měli připravit, když Karlovarský kraj leží na hranicích s Bavorskem a máme zde spousty vyloučených lokalit?" ptal se prezidenta Josef Novotný. Miloš Zeman nejprve zažertoval, že hejtman provždy zůstane hejtmanem jako prezident prezidentem, narážel tak na změnu ve vedení Karlovarského kraje v tomto roce, a poté zdůraznil, že uprchlíci, pokud Německo a Švédsko vyhostí ekonomické migranty, ti pak nejvíce zasáhnou Jihočeský a Jihomoravský kraj. Podle prezidenta je třeba je zadržet na hranicích, nezadržovat v detenčních zařízeních, nepouštět a vrátit. A hranice střežit.

V debatě došlo i na stále odkládanou dostavbu silnice R6. Například krajský zastupitel Josef Borka (KSČM) uvedl, že by si přál, aby tato komunikace byla dokončena do konce prezidentova funkčního období, a znovu se ptal, zda bude Miloš Zeman stále nápomocen kraji tento dlouhodobý problém řešit.

Což prezident znovu přislíbil a dodal, že podrobný harmonogram dostavby R6 si nechal předložit a jednal i s ministrem Ťokem, i když dokončení silnice v roce 2025 je i podle něj příšerně dlouhá doba. Ale také pobavil přítomné líčením zážitku z jízdy po této komunikaci.

„Byl to historický zážitek, když jsem z Prahy jel po čtyři a půl kilometru dlouhém a opraveném úseku u Lubence. Bylo to krásné, ale krátké," uvedl prezident.