Prezident zde pobude tři dny, a to od středy 1. března do pátku 3. března. Originální bude už přivítání hlavy státu ve středu v 10.30 na krajském úřadu. Úsměv hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) následně vystřídá hudba, a to v podání děpoltovické lidové kapely Old Boys.

Tato skupina totiž hejtmanku Vildumetzovou při její návštěvě Děpoltovic, první ve funkci, zaujala natolik, že ji zařadila i na program návštěvy kraje prezidenta Zemana. Old Boys jí totiž v Děpoltovicích zahráli skladbu U nedostavěné dálnice a možná vtipná slova tohoto songu hejtmanka ocenila. „Mají z toho trochu strach, ale jsou z pozvání šťastní," prozradil na kapelu starosta Děpoltovic Jiří Štikar.

Kromě tradičního předávání darů, podpisů do pamětních knih měst a škol či dekorování praporů pamětní stuhou čeká prezidentský pár při návštěvě kraje v prvních březnových dnech doslova maraton setkávání a besed. Hned ve středu bude prezident v Karlových Varech besedovat nejen s krajskými zastupiteli a starosty měst a obcí, ale také se setká s představiteli cestovního ruchu a zástupci odborových svazů. A tentokrát nebude chybět ani tradiční Becherovka, protože na programu má prezident Zeman návštěvu společnosti Jan Becher Karlovarská Becherovka. Setká se se členy vedení firmy, ale i se zaměstnanci. V Ostrově jej přivítá starosta Pavel Čekan a na debatu s prezidentem se mohou těšit i místní občané. V Mariánských Lázních se ve čtvrtek prezident Zeman setká se studenty gymnázia a obchodní akademie i vedením školy a v Horním Slavkově, kde hlavu státu přivítá starosta Alexandr Terek, pobeseduje s občany. Pak už je na řadě Sokolov a i zde je do programu zařazeno setkání s vedením města i beseda s místními lidmi. I pátek prožije prezident Zeman v kvapíkovém rytmu. V Krásné navštíví Slévárnu Heunisch, kde se setká s majiteli firmy i se zaměstnanci. Poté se přivítá s vedením obce a starostou Lubošem Pokorným a znovu se bude věnovat místním lidem. Prezidentův pobyt završí společná tisková konference prezidenta a hejtmanky Jany Vildumetzové v Hazlově.

ANO, ŠÉFE

Na prezidentskou návštěvu se pečlivě chystají i ve vybraných restauracích a hotelech. Na slavnostní oběd pořádaný hejtmankou v první den pobytu prezident zamíří do stylové restaurace Karel IV. v Karlových Varech. Večeři v ten samý den připraví na prezidentovu počest v Grandhotelu Pupp. I tu pořádá hejtmanka a přítomni budou krajští radní a významné osobnosti kraje. Se senátory, poslanci, a to včetně Evropského parlamentu, a starosty i hejtmankou poobědvá prezident v Mariánských Lázních v hotelu Cristal Palace. V pátek se prezident Zeman s Karlovarským krajem rozloučí v Hazlově v restauraci Na Gruntu.

Kam prezident v kraji zamíří

Prezident Miloš Zeman s chotí navštíví Karlovarský kraj ve dnech 1. až 3. března.

První den pobytu zamíří na Krajský úřad Karlovarského kraje, poté si prohlédne společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Odpoledne stráví v Ostrově, kde se setká s vedením města i občany. Druhý den, 2. března, odjíždí prezident do Mariánských Lázní. Dopoledne bude besedovat se studenty gymnázia a odpoledne má na programu návštěvu Horního Slavkova i Sokolova. V pátek 3. března navštíví prezident Krásnou a Hazlov.