Kraj prozatím nechal zpracovat územní studii magistrály a výsledkem je návrh trasy dlouhé 97 kilometrů.

V různých úsecích zahrnuje dalších 22 možných variant. Města, obce a další dotčené instituce mohou do 29. července trasu Krušnohorské cyklomagistrály připomínkovat.

„Naším cílem je vytipovat, dobudovat a vyznačit pro cyklisty co nejpříjemnější trasu napříč Krušnými horami, která by se mohla stát obdobou oblíbené stezky podél řeky Ohře," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Pánik.

Studie se stane podkladem pro nové a pozměňované územní plány. Její tvůrci měli za úkol zhodnotit vedení současné cyklotrasy číslo 23, která vede hlavně po silnicích, a přijít s lepší a bezpečnější variantou. Ta je plánována po silnicích jen výjimečně a snaží se zároveň zavést cyklisty i na turisticky zajímavá místa v regionu.

Krušnohorská magistrála začíná na Chebsku u vodní nádrže Skalka v nadmořské výšce 444 metrů a postupně šplhá až k vrcholu Klínovce, který leží o rovných 800 metrů výše.

Prochází například Skalnou, Plesnou, Luby, Kraslicemi, Bublavou a přes Rolavu, Jelení, Horní Blatnou, Ryžovnu a Boží Dar dojde do Loučné pod Klínovcem.

V návrhu nechybějí ani návaznosti na cyklotrasy vedoucí v Německu a odbočka cyklomagistrály z Plesné přes Bad Brambach do Aše.