Karlovarský kraj má svá specifika. Je nejmenším krajem, jsou tady nejnižší mzdy v České republice, je tady poměrně vysoká nezaměstnanost. Máte i vy pocit po vašich návštěvách, že je to opravdu chudý a zapomenutý kraj?

Chudý kraj to bezesporu je, protože průměrná mzda je zhruba o čtyři tisíce nižší, než je celostátní průměr. Nemohu ale souhlasit, že je tady vysoká nezaměstnanost. Vysoká nezaměstnanost je pouze v jednom okrese, a to na Sokolovsku. Na Chebsku je naopak pod celostátním průměrem nezaměstnanosti. Takže něco se v tomto směru už podařilo vyřešit. A to, co je teď třeba řešit, je zvýšení životní úrovně. To znamená zvýšení průměrných mezd.

Každý rok ale klesá počet obyvatel kraje. Lidé odtud odcházejí, stěhují se do jiných regionů. Počet obyvatel kraje už klesl pod 300 000. Jak se tomu podle vašeho názoru dá zamezit?

Já samozřejmě netvrdím, že jediný důvod obyvatel k odchodu z Karlovarského kraje je nejnižší průměrná mzda. Ale je to určitě jeden z hlavních důvodů. Možnosti, jak to zastavit, jsou různé. Například v některých případech je řešením bytová výstavba pro mladé rodiny. Jako předseda vlády jsem podporoval takzvané startovací malometrážní byty. Ale přece jenom bych si přál, aby v tomto regionu průměrná mzda rostla, a jako jednu z cest vidím širší podporu lázeňství. Žádné světové lázně, teď nemluvím o lokálních lázních, nemohou žít pouze z domácích klientů. Hloupou politikou vůči Rusku se omezil počet ruských klientů. Já pevně věřím, že tato hloupá politika Evropské unie, tedy sankce, bude v blízké budoucnosti zrušena. A nyní se naskýtá možnost, díky zlepšení vztahů s Čínou, doplnit ruskou klientelu čínskou. Právě přes přilákání zahraniční klientely máte přímou cestu ke zvýšení průměrných mezd.

V Karlovarském kraji jste byl už potřetí, je to malý kraj, tři okresy. Bylo něco, co jste ještě neviděl, co vás překvapilo…?

No tak samozřejmě že ano, setkal jsem se s novým čtyřkilometrovým úsekem dálnice u Lubence. Ten lidi buď rozčílí, nebo naplní nadějí, podle toho, jakou povahu mají. Setkal jsem se s tím, že pan Vladimír Lažanský léta opravoval krásný zámek a ze zchátralé budovy udělal něco, co je krásné. Setkal jsem se poprvé se žokejem Josefem Váňou, který dokáže překonávat překážky nejen na dostihové dráze, ale i v životě. Besedoval jsem se studenty chebské ekonomické fakulty a se stovkami občanů. Karlovarský kraj je sice malý, ale má to jednu výhodu. Mohu zajet rovněž do míst, která jsou menší, což ve velkých krajích možné není.

Při každé vaší návštěvě se objevuje problematika silnice R6 a její dostavby. Došlo na ni i tentokrát. Je v této záležitosti z vašeho pohledu nějaký posun?

Tentokrát jsem konečně kromě příslibu ministra dopravy, že R6 dostane prioritu, přivezl od Ředitelství silnic a dálnic konkrétní harmonogram výstavby této silnice. Ten harmonogram začíná ještě v tomto roce na území Středočeského kraje a jsou v něm do koruny vyčísleny předpokládané rozpočtové náklady na jednotlivé etapy, kterých je asi deset. V každém případě to znamená, že už je tady naprosto konkrétní projekt, a jen se obávám toho, že Evropská komise si vymyslela něco s posuzováním vlivu staveb na životní prostředí. A že i ty stavby, které byly připraveny, budou podrobeny novému posuzování, což dá našim milovaným ekologickým iniciativám, aby tyto stavby brzdily.

Zmínil jste se rovněž o možných čínských investicích v regionu. Máte na mysli nějakou konkrétní akci, která by se mohla realizovat?

Čínská společnost CEFC zvažuje investici do zchátralých lázní Kyselka na Karlovarsku. Tato společnost už v České republice odkoupila některé firmy. Například leteckou společnost, pivovary, investovala i v mediálních skupinách a také do fotbalové Slavie Praha. Ale jestli toto zvažování povede k tomu, že svůj repertoár doplní i o lázně, to zaručit nemůžu. Záleží na tom, když se tam přijedou podívat a zjistí, v jakém je to stavu, zda je ta ochota přejde, nebo zda je nepřejde.

Jak vás těší, že se v Karlovarském kraji takříkajíc chodí na Zemana? Všechny sály, kde jste se s lidmi sešel, byly zaplněné…

Samozřejmě že mě to těší. Ale v posledním roce je to naprosto stejné ve všech regionech. Dodal bych, že možná s výjimkou Prahy, kde jsem ještě nebyl. Přijal jsem pozvání paní primátorky Krnáčové k návštěvě pražského magistrátu. Ale ještě před touto návštěvou bych rád věděl, jak bude vypadat koalice v Praze. Tam se neustále jedná a jedná a já nevím, kdo vládne a kdo je v opozici.

V Karlovarském kraji jste byl letos potřetí, ale poprvé byla přijata velmi přísná bezpečnostní opatření. I lidé, kteří přicházeli do sálu na setkání s vámi, byli podrobeni velmi důkladné prohlídce.

Jsem muž číslo jedna na seznamu Islámské konference, a to nikoliv jako muž, který by byl nejoblíbenější. Přesně naopak. Ale mohu dodat, že za mnou je ještě pět Američanů.

Prezident je hlava státu, reprezentant země, nejvyšší ústavní činitel. Není možné, že tím, jak často navštěvujete regiony a přicházíte mezi lidi, uberete tak trochu této funkci na její výjimečnosti? Lidé ztratí úctu…

Prezident má získávat úctu právě tím, že je mezi lidmi. A má ztrácet úctu tehdy, když mezi lidi nejezdí.