Jako prvnímu se věnovala Ladislavu Bendíkovi z Chebu, který na setkání s ní včera na Krajském úřadu Karlovarského kraje čekal od devíti hodin. Ti, kteří se chtěli s Janou Vildumetzovou pozdravit a osobně ji poznat, například Jitka Pokorná, starostka Nové Role, která nestihla setkání starostů s hejtmankou, čekali v zasedací místnosti, ti, kteří jí chtěli své problémy vysvětlit osobně, přijala ve své pracovně. Deset minut po čtrnácté hodině před sebou měla debatu s patnácti lidmi a další hosté stále přicházeli.

PLNÁ TAŠKA PROBLÉMŮ

Někteří lidé, kteří včera chtěli osobně s hejtmankou Vildumetzovou hovořit, si přivezli problémů plné tašky. „Mám to tady. Potíže s bydlením, s dopravní obslužností i se sociální problematikou," ukazoval plnou tašku dokumentů Josef Ďuriš z Toužimi, jeden z návštěvníků, který se nechtěl nechat předběhnout. O něco klidněji hovořil Josef Planeta, jehož tématem rozhovoru s hejtmankou bylo životní prostředí. Černou skládku v Dolní Hluboké u Bečova nad Teplou řeší už od roku 1992.

„Stačí mi tři minuty," odpověděl na dotaz, jak dlouho chce s Janou Vildumetzovou mluvit. Šanon minimálně o sto dokumentech ale časový limit prodlužoval tak na pět hodin. Podle Josefa Planety to totiž byli právě krajští úředníci, kteří problémy s černou skládkou zametli pod koberec, a s tím vším se chtěl hejtmance svěřit. „Možná, že se s tím dá něco dělat, když se mění stráže. Vždy jsem tady slyšel, že má stížnost je neopodstatněná, možná to dnes bude jiné," doufal Josef Planeta.

Stejnou problematiku přišel s hejtmankou řešit i Jan Karč z Božího Daru. „Téma? To je ekologie hnutí Duha a obnovitelné zdroje energie," skromně vysvětloval a na dotaz, že je obdivuhodné, že v tomto počasí vážil cestu z Božího Daru do Karlových Varů uvedl, že horalé jsou na takový nečas zvyklí.

To Jiří Klimt přišel hejtmanku Vildumetzovou varovat, že v Karlových Varech hrozí dopravní kolaps a je třeba začít okamžitě něco dělat. Přinesl s sebou územní studii silniční dopravy a návrh jižního obchvatu D6 Karlových Varů. „Musí se o tom začít mluvit, zatím jakoby vše, co se týče obchvatu, mělo razítko Tajné," uvedl inženýr Jiří Klimt.

ZDVOŘILE, ALE DŮRAZNĚ

Jana Vildumetzová určitě nepředpokládala, že by ji při Dni s hejtmankou čekala idylka u šálku čaje a klidné švitoření o krásách Karlovarského kraje. Přesto první setkání s jedním z nespokojených občanů bylo až testem hejtmančiny asertivity.

Ono s taktem, ovšem důrazně, odmítat argumenty člověka nespokojeného s bytem, který obdržel od chebské radnice, není zase až tak jednoduché. Zvlášť, když pan Ladislav pět let neplatí nájem, a proto byl nyní městem vyzván, aby byt vyklidil. „Plesnivý byt platit nebudu. Slíbili mi jiný. Nebydlím jako člověk a teď mě nutí skončit na ulici. A to jsem ještě opatrovníkem. Do domova důchodců rozhodně nepůjdu," varoval hejtmanku. Jana Vildumetzová pana Ladislava nejprve upozornila, že dluh na nájemném uhradit musí, a potom teprve lze jeho problémy začít řešit. „Ty peníze nedlužíte starostovi, ale lidem v Chebu," důrazně pana Ladislava, který si stále vedl svou, upozornila.

Když jsme odjížděli, první Den s hejtmankou teprve začínal. Byl k něčemu? Rozhodně. I když příště bude zřejmě organizačně lépe zvládnutý, už nyní je jisté, že čas, který hejtmanka Vildumetzová do lidí investuje, se jí vrátí. A ona to ví.