To vše bylo oficiálně představené veřejnosti v sobotu na ranči Vránov, kde Sokolov provozuje svůj útulek pro psy. Doposud bylo toto zařízení pro zvířata jen provizorní.

„V útulku je konečně odpovídající zázemí pro zvířata i zaměstnance. Kromě veterinární ošetřovny a přijímací místnosti jsou to i zateplené místnosti pro štěňata, pro psy po operaci, malé psy. Toto všechno jsme kolaudovali a v sobotu představili veřejnosti,“ říká zaměstnankyně útulku Veronika Fazekašová.

Jak doplnila, chtějí ještě rozšířit stávající kapacitu deseti kotců na 15 až 17.

„Letos už to zřejmě nestihneme, ale chtěli bychom přidat další kotce,“ potvrdila Fazekašová.

Útulku se totiž daří udávat psy do rodin, což se velmi rychle rozkřiklo po celém regionu. A ač je primárně veden jen pro město Sokolov, stává se, že zde umísťují psy z celého kraje a tvrdí o nich, že jsou právě ze Sokolova.

Po instruktáži, jak se správně s hůlkami chodí, vyrazili účastníci trénovat kolem Areálu zdraví.
FOTO: S hůlkami kolem světa za 365 dní, to je letošní cíl civilkářů

Pokud se lidé z různých důvodů nemohou o psa postarat, stačí přijít do útulku a domluvit se zde na nadcházejícím postupu. Útulek nabízí možnost za jednorázový poplatek tisíc korun psa přijmout. Také nabízí po domluvě možnost venčení psů, za které jsou zvířata velmi vděčná.
Součástí sobotní akce byla i Vránovská dvanáctka. Nebyla však určena milovníkům piva, jak by mohl název napovídat, ale lidem, kteří se rádi projdou, a navíc tím pomohou dobré věci.

„Kolik lidé v sobotu nachodili s pejsky kilometrů, tolik jsme dostali od zverimexu Pajtaš korun na nákup potřeb pro psí útulek,“ dodala Fazekašová.

Jak upřesnila, lidé pro pejsky nachodili 1428 kilometrů a navíc ještě přispěli přes 3 tisíce korun. Pejskům ještě k tomu přinesli hodnotné věcné dary - poukázky do zverimexu a kvalitní granule a mlsky. Jeden pes také včera našel nový domov u účastníků akce.

„Přišla jsem podpořit holky z útulku a také mám dva pejsky, se kterými se vždy ráda projdu nebo proběhnu,“ řekla jedna z účastnic sobotní akce Štěpánka Bartoňová.

Sokolov nově uzavře smlouvu s majitelem ranče na dobu neurčitou a platit za pronájem bude 30 tisíc korun měsíčně.