Dvě ohniska byla potvrzená na konci února v komerčních chovech na Chebsku, konkrétně v Klestu a v Poustce. To byl také důvod, proč na obou místech došlo na konci minulého týdne k likvidaci těchto chovů. Celkem bylo utraceno 33 tisíc kusů drůbeže.

To však neznamená, že se touto nemocí nikdo nebude dál zabývat. Obce teď provádějí velké sčítání. „Do 12. března musíme zmapovat veškerou v soukromí chovanou drůbež, a to včetně exotických ptáků, v rámci celé obce a přilehlých lokalit a kompletní zprávu následně musíme předat veterinární správě," potvrdil starosta obce Poustka Jan Ryba.

Sčítání ptactva musí v ochranném pásmu provést také ostatní obce, což je i Cheb. „My jsme provedli sčítání ve všech hospodářstvích pernaté zvěře. Pásmo je v Chebu ohraničené silnicemi Evropská, Vrbenského a Pražská," potvrdil chebský starosta Petr Navrátil. „Konkrétní počty nejsou ještě známé, protože sčítání probíhalo ještě během úterka." Do této akce bylo nasazeno 20 lidí, dalších osm zajišťovalo v krizovém štábu komunikaci nebo třeba rozvozy. Podle starosty se bude největší omezení týkat dvou zverimexů.

„Je totiž zakázáno tato zvířata přemisťovat. Jiná opatření vydána nejsou," doplnil s tím, že informovali o stavu chovatele v katastru města. Ptačí chřipka ale neřádí jen v České republice. „Vysoce patogenní ptačí chřipka subtypu H5N8 je současné době rozšířena téměř na celém území Evropy a vyskytla se již ve 25 zemích. Ohnisek v chovech drůbeže bylo nahlášeno již přes 920 od listopadu 2016. Postiženy byly především chovy vodní drůbeže. Nejvíce postižené členské státy EU jsou Francie, Maďarsko, Německo, Bulharsko a Polsko," potvrdil Petr Majer, mluvčí Státní veterinární správy.

Pokud jde o sousední Německo, to ke včerejšímu dni evidovalo 63 ohnisek v chovech a téměř 480 případů potvrzené nákazy u volně žijících ptáků. „V případě, že by se někdo z veřejnosti setkal s větším počtem uhynulých ptáků, nechť neprodleně o nálezu informuje městskou policii na bezplatné telefonní lince 156 nebo na lince krajské veterinární správy, t. č. 720 995 208. I v tomto případě je nutno dodržovat hygienické zásady," podotkla mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková. K panice podle odborníků není důvod.

„Současná forma viru je vysoce patogenní pro ptáky, nicméně přenos na člověka nebyl doposud v ČR ani v zahraničí zaznamenán," dodal Petr Majer.