Návštěvníci mají možnost si prohlédnout nejzajímavější místa rezervace po naučné 1,4 kilometru dlouhé stezce, která je vybavena 10 informačními panely.

„Naučná stezka vede po dně vyschlého jezera, které mělo slanou vodu," popisuje správce rezervace Karel Brož.

„Dnes zde najdeme evropskou raritu, takzvaný křemelinový štít, nahromaděnou křemelinu ze schránek jezerních řas rozsivek usazených na dně jezera. Je to 'měsíční' krajina rozbrázděná erozí a pokrytá žlutou a bílou vrstvou vysrážených minerálních solí. V oblasti se nachází také řada chráněných živočichů a roste zde množství mokřadních a slanomilných rostlin," upřesnil správce.

Po chodníku se lidé dostanou i k léčivému Císařskému prameni. Jedná se o nejsilnější z minerálních pramenů, které se v rezervaci nachází. Má velký obsah minerálních látek (6,5 g/l) a velké proplynění. Obsahuje v sobě sloučeniny železa, síry, hydrouhličitanu a chloru.

V jímací keramické nádobě je ho možné i ochutnat. A stačí ujít dalších pár desítek metrů po dřevěném chodníku a návštěvníci se dostanou k přírodnímu unikátu křemelinovému štítu, kde v bahně probublávají jednotlivé mofety a celá krajina je cítit po sloučeninách síry. Některé mofety se nacházejí i vedle stezky pro pěší v travnatých úsecích, ale všude v rezervaci platí přísný zákaz vstupování mimo dřevěný chodník. V opačném případě může hrozit lidem, kteří neuposlechnou, tučná pokuta.

Kromě toho ale nabízí rezervace i dvě muzea. Jedno je věnované expozici s názvem Příroda Chebska a Soosu a druhé výstavě pravěkých ještěrů a nerostů.

„Za vitrínami v expozici Přírody Chebska a Soosu spatří návštěvníci desítky dokonale vypreparovaných ptáků a živočichů, kteří se na Chebsku a v okolí rezervace vyskytují. Navíc je celý areál doplněný i velkými fotografiemi volně žijícího ptactva," dodal Karel Brož z rezervace Soos. (sim, bur)