Od úterý 2. února musejí sundat nohu z plynu a na původně dálničním úseku od nájezdu u hypermarketu Globus v Jenišově až ke značení vjezdu do města Karlovy Vary na úrovni supermarketu Kaufland už nesmějí jezdit rychlostí 130 km v hodině, ale rychlostí o 20 kilometrů nižší.

Ministerstvo dopravy rozhodlo o zařazení tohoto úseku mezi silnice I. třídy, a to s vyznačením silnice pro motorová vozidla. A po ní lze jezdit maximální povolenou rychlostí 110 km v hodině. Přestože v úseku došlo k významové změně dopravního značení z dálničního úseku na silnici pro motorová vozidla, řada řidičů nemusí změnu zaznamenat, a vystavují se tak riziku postihu ze strany policie.

„Rád bych proto upozornil řidiče z celého našeho regionu, aby tuto změnu vzali v potaz a vyhnuli se problému s nedodržením povolené rychlosti. Budeme usilovat alespoň o to, aby policie povolila vyznačení změny rychlosti v tomto úseku. Jinak nepovažuji za pravděpodobné, že by si změny drtivá většina řidičů všimla," uvedl včera hejtman Karlovarského kraje Martin Havel. Rozhodnutí Ministerstva dopravy souvisí s novelou zákona o pozemních komunikacích. Kromě dálničního úseku v Karlovarském kraji přešly do sítě silnic I. třídy i další komunikace například v Ústeckém kraji.

Od pondělí musí mít řidiči na dálnici D6 novou známku. „Krajská dálniční známka je stále aktuálním tématem Karlovarského kraje. Poslanecká sněmovna má náš návrh novely zákona k dispozici již od května 2014, zatím ho ale finálně neprojednala. Nyní je návrh ve druhém čtení. Podle informací poslanců prosazujících uvedení této výjimky do praxe nejsou vláda a hospodářský výbor parlamentu projektu příliš nakloněny," uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.