Řeč je o prvních výukových hodinách, které společně s učiteli sokolovské základní školy v Běžecké ulici připravovali a vedli profesionální umělci. V Sokolově se do projektu Kreativní partnerství zapojila ZŠ Běžecká.

Projekt zapojuje do plánování a realizace výuky na vybraných základních školách v Nejdku a Sokolově umělce. „Program je navržen tak, aby poskytoval podporu přímo jednotlivým školám a jejich učitelům a pak přímo ve třídách pomáhal nastavit nové způsoby práce se žáky, které vedou k rozvoji jejich klíčových kompetencí a zlepšení studijních výsledků. Program je zaměřen také na motivaci žáků a individuální podporu romských žáků ve třídách," říká koordinátorka programu Vzdělávání dětí a mladých lidí Lucie Firerová.

Specifikem programu je, že škola sama definuje jasný cíl, na který se chce zaměřit. S učiteli na tomto zadání ve školách pracují umělci, kteří prošli intenzivním školícím procesem zaměřeným na efektivní spolupráci se školami.

A v jakých předmětech mohou umělci pracovat? V tomto směru program nemá žádné omezení, výběr předmětu a vzdělávacích témat je na škole. ZŠ v Sokolově a například v Nejdku zpracovávají několik samostatných třídních projektů.

Například v rámci matematiky téma geometrických tvarů prostřednictvím kombinace tance a výtvarných technik, vlastivědu a přírodovědu prostřednictvím animací tvorbou večerníčku o dědečkovi Mecháčkovi nebo putováním avatárků po Karlovarském kraji.

V chemii pak znázorňují prostřednictvím divadla vztahy mezi chemickými prvky a paralelu k mezilidským vztahům nebo zkoumají kultury a mezikulturní vztahy prostřednictvím výtvarných technik a interiérového designu.

Projekt probíhal od konce minulého roku do března 2016, přičemž v lednu 2016 třídy jednotlivě prezentovaly své výstupy rodičům a veřejnosti.

V březnu proběhne společné představení projektu veřejnosti v Karlových Varech. Zároveň projekt zapadá do širší koncepce inkluzivního vzdělávání Karlovarského kraje Škola pro všechny, kterou připravil v roce 2013 Krajský úřad Karlovarského kraje spolu s Nadací Open Society Fund Praha.

Před Velikonocemi se uskuteční prezentace samotných žáků. Ta se bude konat 21. března od 10:30 hodin v Krajské knihovně Karlovy Vary.