Vyplývá to z ročenky, kterou každoročně vydává Český statistický úřad (ČSÚ). Sleduje vývojové trendy sedmadvaceti tematických kapitol v kraji za uplynulé období, většinou jednoho až dvou let zpětně. Z těch nejzajímavějších dat, která nová ročenka obsahuje, mimo jiné vyplývá…

Úbytek obyvatelstva se meziročně snížil o 0,5 % na 297 828 osob. Tento pokles byl způsoben jednak tím, že počet živě narozených dětí (2 731) byl nižší než počet zemřelých (3 268), a jednak migračním úbytkem, kdy se do kraje přistěhovalo méně osob (2 730), než kolik se z něj vystěhovalo (3 685).

Dokončení ze strany 1

Rovněž se změnila věková skladba obyvatelstva kraje. Momentálně u nás žije nejvíce lidí ve věku od šedesáti do sedmdesáti let, dále pak občanů kolem čtyřicítky a třetím nejpočetnějším věkem u nás jsou děti do desátého roku života.

Z grafů ročenky pak vyplývá, že největší přírůstek obyvatel zaznamenaly Krušné hory v okolí Potůčků a Horní Blatné, okolí vodní nádrže Jesenice, obce Drmoul, Trstěnice, Chodovská Huť na Chebsku nebo Dolní Nivy na Sokolovsku.

Hrubý domácí produkt (HDP) vloni rostl ve všech krajích už druhým rokem za sebou. V Karlovarském kraji se HDP zvýšil meziročně o 2,8 %. V porovnání s ostatními regiony České republiky byl tento nárůst nejnižší.

„Třetí rok za sebou ale také roste počet dopravních nehod v našem kraji. Meziročně jich v loňském roce bylo o 15,2 % více, což je po Ústeckém kraji nejvyšší hodnota mezi tuzemskými regiony. Nejvíce se zvýšil počet dopravních nehod v okrese Sokolov, a to o 32,3 %," uvedla Jaroslava Šenitková, ředitelka Krajské správy ČSÚ v Karlových Varech.

Po nepříznivých rocích 2012 a 2013 se u nás začala více chovat prasata. Za poslední tři roky se jejich počet na sto hektarů orné půdy zvýšil z několika kusů na čtyři desítky. Nejvíce prasat se v Karlovarském kraji chovalo v letech 2004 a 2005. To jste jich na sto hektarech mohli spatřit přes osmdesát. Chov skotu se tu už více jak deset let drží prakticky ve stejných číslech.

V Karlovarském kraji se dále zvýšil počet příjemců důchodů. „V roce 2015 u nás pobíralo důchod 80 017 osob, meziročně se tak jejich počet zvýšil o 0,3 %. Starobní důchod tu bere 50 394 seniorů a jeho průměrná výše byla 11 064 korun," doplnila Jana Špačková z informačního oddělení Krajské správy ČSÚ.

Statistická ročenka Karlovarského kraje 2016 je volně přístupná na stránkách ČSÚ www.czso.cz. Zde stačí v záložkách vybrat tu s názvem ´Vydáváme´ a tam si svolit ´Ročenky´.