Město ho koupilo od soukromé firmy za 2 miliony korun. Zázemí pro bezdomovce a personál je v prvním patře. Spodní prostory chce město využít pro další sociální služby, a proto schválilo a podalo žádost o dotaci na tento projekt.
Sokolov chce tímto opatřením chránit většinu obyvatel města.

Bezdomovci totiž přespávali v zimě v panelových domech či na chodbách nemocnice. „Chceme v místě zázemí pro dodatečné sociální služby,“ říká starosta Sokolova Jan Picka.

Prostory nahradí víceméně domeček na bývalém autobusovém nádraží, kde společnost Pomoc v nouzi provozovala bezdomovcům azyl. Mohli si zde vyprat a usušit věci, osprchovat se či dostat rady, jak postupovat ve své tíživé životní situaci.
V novém objektu by mělo vzniknout i zázemí pro lékařské prohlídky. „Nechceme šíření nebezpečných nemocí ve městě, jako tomu bylo například v sousedním Chebu, kde šířili lidé bez střechy nad hlavou žloutenku. Zde se vyskytla v minulosti mezi bezdomovci tubera, která byla díky podobným kontrolám včas podchycena,“ konstatoval Picka. Náklady na stavební úpravy vyjdou zhruba na 3 miliony korun. Maximální výše dotace je až 6 milionů a Sokolov chce do žádosti zahrnout i částku za koupi objektu.

Sokolov také ušetřil částku, kterou každoročně investoval do předchozího azylu bezdomovců, jímž byl vyhřívaný vojenský stan. Stan však nebyla sociální služba, kterou tito lidé potřebují. Proto město přistoupilo ke koupi objektu a vypsalo výběrové řízení na provozovatele této sociální služby.

„Volali nám lidé a stěžovali si na přítomnost bezdomovců v jejich domech. Nějaký konflikt s těmito lidmi byl i v obchodním centru. Proto jsme společně zařídili celodenní provoz centra,“ potvrdil krajský radní a bývalý velitel MP Petr Kubis. Podle strážníků je ve městě zhruba 50 bezdomovců.

Ilustrační foto
Elektroniku si vzala na úvěr, splátky už ale nehradila