Nově příspěvek obdrží i zdravotničtí asistenti. Z této částky připadne přes milion korun na motivační stipendia a 181 tisíc korun na stipendia prospěchová. Motivační stipendium mohou studenti získat za dobrou docházku a chování. Podmínkou pro získání prospěchového stipendia je studijní průměr. „V rámci motivačního stipendia mohou žáci 1. ročníků získat 1 500 korun, žáci 2. ročníků 2 000 korun a žáci 3. a 4. ročníků až 2 500 korun. Výše prospěchového stipendia je stanovena na 1 000 korun v každém ročníku," uvedl krajský radní pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Edmund Janisch (ČSSD). Ačkoliv není obvyklé, že na stipendia si mohou činit nárok i řemeslníci, protože většinou jde o výsadu vysokých škol, kraj si za svým rozhodnutím stojí.

„ Jde o obory, po kterých je poptávka, a my chceme podpořit nabídku. To znamená, že chceme udržet studenty, kteří se ve vybraných oborech, jež potřebujeme, připravují na budoucí povolání," uvedl hejtman Martin Havel (ČSSD). Za první pololetí si stipendia vyslouží od kraje celkem 593 žáků z dvaceti oborů, nově vedení kraje dostalo žádost o zařazení obráběčů kovů. Finanční podporu mohou nyní kromě zdravotnických asistentů také získat například klempíři, tesaři, řezníci či pekaři. Kraj finančně podporuje i vysokoškoláky, kteří mají trvalé bydliště na území Karlovarského kraje a absolvovali první ročník studia. Pokud splní požadované podmínky, mohou získat až 24 tisíc ročně. Karlovarský kraj tak reaguje na odliv mladých vysokoškolsky vzdělaných lidí z regionu, protože jednou z podmínek je závazek studenta, že po studiích zůstane v kraji.

Kolik kraj rozdělí

Za první pololetí se tak na stipendium může těšit 691 žáků z 20 oborů středních škol. Celkově si mezi sebou rozdělí více jak milion korun.

Kraj prostřednictvím stipendií podporuje zájem studentů o obory, mezi něž patří například obory zedník, tesař, truhlář či klempíř. Kromě středoškoláků kraj prostřednictvím stipendií podporuje také vysokoškolské studenty.