„Vyšetřovatel odboru hospodářské kriminality zahájil trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin zneužití pravomoci úřední osoby a pro zločin legalizace výnosů z trestné činnosti. Z těchto zločinů podezřívá úředníka Městského úřadu Kraslice, který měl na starosti agendu přihlašování vozidel do provozu. Úředník se těchto zločinů měl dopustit tím, že v úmyslu opatřit jinému neoprávněný prospěch a ztížit nebo znemožnit zjištění původu, přihlásil do provozu více než 30 vozidel. Tato vozidla byla buď odcizena v různých státech EU, nebo je přihlásil do provozu úmyslně omlazena," uvedla v pátek Böhmová s tím, že tak měl způsobit neoprávněný prospěch dovozcům aut ve výši deset milionů korun. Úředníkovi hrozí v případě prokázání viny až 12 let vězení.

Deník se v pátek pokusil vedoucího odboru kontaktovat. Čerpá však dovolenou a měl vypnutý mobilní telefon.

Na trestní stíhání zareaguje tajemník kraslické radnice Viktor Semrád. „Zatím nemám o jeho trestním stíhání žádné informace. Očekávám, že mi to sdělí, až se vrátí z dovolené. Následně bude převeden na jinou funkci, patrně mimo odbor dopravy do doby, než o jeho vině či nevině rozhodne soud. Pokud by byl odsouzen, bude s ním rozvázán pracovní poměr, v opačném případě by se vrátil na své místo," řekl Semrád.

Otázkou zatím zůstává, pro koho úředník pracoval. Policie v pátek na dotaz Deníku uvedla, že to mohlo být i více osob. Podle našich informací nebyl nikdo z dalších osob v souvislosti s touto kauzou, na které policisté pracovali více než dva roky, zatím obviněn. Je ale patrné, že policie rozkrývá rozsáhlejší případ podvodů s ojetinami ze zahraničí.
Vyšetřování například ukázalo, že podvody se týkaly aut dovezených nejčastěji ze Španělska, Rakouska a Německa. Některá auta byla omlazena i o sedm let.