Staré kotle bude možné vyměnit za moderní nízkoemisní kotle na uhlí, biomasu nebo kombinované kotle. Dále za tepelná čerpadla nebo plynové kondenzační kotle. „Dotace se pohybují v rozmezí od 70 procent u kotlů na uhlí, do 80 procent u kotlů na biomasu a tepelných čerpadel.

Celkové způsobilé náklady, ze kterých se dotace počítá, mohou dosáhnout maximálně 150 000 korun. Úspěšný žadatel tedy získá nejvíce 127 500 korun. Příspěvek získají lidé zpětně po ukončení výměny a uhrazení všech nákladů dodavatelům," uvedl krajský radní Josef Hora.

Za zmínku určitě stojí, že žadatelé z Karlových Varů a Otovic získají k určenému rozmezí dotace navíc bonus pět procent. A to vzhledem k tomu, že tyto lokality dlouhodobě vykazují vyšší míru znečištění ovzduší než ostatní v kraji.

O dotaci může požádat každý, kdo má kotel na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinném domě. U obytných domů s více obytnými jednotkami je hranice pro podání žádosti do tří bytů. O dotaci bude možné žádat také na výměnu kotle, která už byla realizovaná v minulosti. Nejdříve však od 15. července 2015.

Kdo chce peníze na výměnu kotle získat, musí splnit několik požadavků. K žádosti je vždy nutné předložit fotodokumentaci původního kotle, případný písemný souhlas spoluvlastníků domu a vlastníka pozemku, pokud je jím ještě někdo jiný než žadatel. Další podmínkou je nutnost prokázat energetickou náročnost domu doložením průkazu energetické náročnosti budovy nejméně s hodnotou třídy C.

Pokud bude nutné snížit energetickou náročnost domu a žadatel nevyužije nabídku programu Nová zelená úsporám na realizaci zateplení, musí žadatel v rámci dotace uskutečnit i takzvané mikroenergetické opatření. To mu doporučí energetický specialista.

„Za mikroenergetické opatření se považuje například zateplení střechy nebo půdních prostor. Dále zateplení sklepního prostoru, dílčí výměna oken, dílčí zateplení dalších konstrukcí, výměna vstupních či balkonových dveří a také zasklení starších oken modernějšími se dvěma skly," poznamenal Hora.

Kraj v první vlně dostane 67 milionů korun, což může stačit na výměnu 440 kotlů. Krajský úřad bude už předem zájemcům pomáhat, aby žádosti podali správně.

„Veškeré informace jsou dostupné na stránkách Karlovarského kraje. A všichni pracovníci oddělení grantových schémat poskytnou veškeré telefonické a osobní konzultace. Těch podmínek není zase tolik. Ve výzvě budou stanoveny veškeré podmínky, které musí žadatel splnit a které formuláře musí přinést," uvedla vedoucí oddělení grantových schémat krajského úřadu Linda Zábrahová.