Kogenerace, tedy kombinovaná výroba elektřiny a tepla, umožňuje zvýšení účinnosti využití energie paliv.

Karlovarský kraj jako zřizovatel ústavů sociální péče odhaduje, že pořizovací náklady na kogenerační jednotky budou kolem deseti milionů korun. Definitivní cena ale vzejde z výběrového řízení na jejich dodavatele. „Dotace v tomto případě nelze využít, investovat musíme výhradně z našich vlastních peněz," uvedl náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

Přestože se podle Čermáka kogenerační jednotka v Kynšperku osvědčila, jejich pořízení pro další ústavy dosud bránila nedostatečná kapacita rozvodné sítě v regionu. „Teď se ale naskytla možnost v omezené míře připojovat další zařízení do sítě, a tak si kraj podal žádost, která byla akceptována. Kogenerační jednotky by měly být instalovány v sociálních zařízeních v Mariánské a Perninku na Karlovarsku, v Chebu a v Mnichově a Hranicích na Chebsku," poznamenal Čermák.

S připojením nových zařízení odebírajících elektřinu do rozvodné sítě je v Karlovarském kraji problém už několik let. A to kvůli nedostatečné kapacitě rozvodny společnosti ČEZ ve Vítkově u Sokolova. Připojování nových zařízení bylo zastaveno v roce 2007. ČEZ ale letos oznámil, že umožní připojení dalších zařízení, ovšem jen do celkové kapacity 20 megawattů.

Ke zvýšení kapacity vítkovské rozvodny je třeba vybudovat transformovnu 400 kV a přestavět stávající vedení 220 kV na 400 kV. Předpokládaný termín dokončení je září 2019 a náklady přesáhnou 84 milionů korun.