„Advent začne tradičním rozsvícením vánočního stromu u hlavní pošty. V komponovaném programu v neděli 30. listopadu vystoupí Soubor písní a tanců Dyleň, pěvecká třída Štěpánky Steinové, pěvecký sbor PALETA a Michal Tučný Revival Band. Vrcholem prvního adventu bude v 18 hodin požehnání farářem Vladimírem Müllerem, rozsvícení stromu a zažehnutí první adventní svíce primátorem, který pak bude nalévat polévku," uvedla Helena Kyselá, mluvčí magistrátu. Vánoční strom jako v minulých letech bude pocházet z Karlových Varů.
Letos byl vybrán smrk rostoucí na městském pozemku, konkrétně v Moravské ulici. Roste ve svahu nad parkovištěm, v lokalitě, kde Správa lázeňských parků provádí revitalizaci. Smrk je přibližně osm metrů vysoký, stáří je odhadováno na 35 až 40 let.
Ostrov nebude mít letos jeden, ale hned tři vánoční stromy. „Krom Mírového náměstí, kde je strom každý rok, bude novinkou jeho umístění na Starém náměstí a v atriu radnice," řekl starosta Pavel Čekan. Smrk na Mírovém náměstí bude vysoký asi deset metrů. „Pochází z Hlavní třídy. Díky tomu zabijeme dvě mouchy jednou ranou. Nebude překážet a navíc vyzdobí náměstí," vysvětlil  za ostrovskou radnici Karel Ille.V Ostrově se slavnostně oděný strom rozzáří ve své kráse první adventní neděli 30. listopadu v 17.00 hodin. Stává se již tradicí, že strom rozsvěcují děti z pěveckého sboru „Májová sluníčka". V Sokolově stojí od pátku dva vánoční smrky. Ráno stavěly technické služby stříbrný smrk na náměstí Budovatelů. Před polednem ozdobil Staré náměstí smrk pichlavý. Oba dva jsou z městského oddechového parku Bohemia, který procházel během posledních let celkovou revitalizací. V té bylo počítáno i s prořezávkami stromů.
Vánoční strom ozdobí letos v příhraničních Kraslicích náměstí T. G. Masaryka. Technické služby ho usadí už příští středu, přičemž slavnostní rozsvícení bude o dva dny později, kdy ho budou doprovázet i vánoční trhy a ohňostroj. Zatímco loni věnoval krásný stříbrný smrk místní dirigent, letos ho Technické služby pokácí u jedné ze základních škol. Bude to opět smrk, ozdobí ho desítky světel. V Chodově stojí dva vánoční stromy. Oba jsou živé. „Lidé byli léta zvyklí na vánoční strom před galerií U Vavřince. Ten byl však starý a musel se pokácet. Na jeho místě je zasazen nový. Než vyroste tak ho takzvaně supluje statný strom na konci Staroměstské ulice," řekl mluvčí chodovské radnice Martin Polák. „Chebu věnoval dva smrky, které zdobí náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, občan Jan Bubanec z Chebu. Stromy jsou z jeho soukromého pozemku u penzionu Bubu, který se nachází nedaleko obce Libá," informovala mluvčí chebské radnice Simona Liptáková s tím, že městskou kasu nestály stromy ani korunu. „Na Poštovním náměstí v Aši se tyčí smrk vysoký 10 metrů, který tu má své stanoviště už několik let u tržnice. Nyní ho pracovníci technických služeb ozdobí. Slavnostní rozsvícení stromu s kulturním programem na celé odpoledne se uskuteční první adventní neděli 30. listopadu v 17 hodin," informoval mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.