VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Včel hodně ubylo. Med podraží

Karlovarský kraj - Někteří obchodníci mohou přistoupit při prodeji včelího produktu k nelegálním praktikám.

29.6.2015 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Petr Wagenknecht

Značný pokles včelstev v Karlovarském kraji zaznamenali zdejší včelaři. Úbytek včel má na svědomí především mírná zima, která umožnila přežití včelího roztoče. Úbytek včel se již během letošního roku odrazí na vyšších cenách medu.

„Každoroční produkce medu je přímo úměrná stavu včelstev. Citelný úbytek včelstev rovná se citelný pokles produkce medu. Registrujeme citelný pokles včelstev z důvodu příliš mírné zimy a onemocnění způsobeného roztočem varroa destructor," informoval chebský včelař Václav Voříšek.

Lidé v kraji se proto musejí připravit na to, že cena medu překročí stokorunovou hranici za kilo.

„Malá produkce medu vyvolává zvýšení ceny medu, jako to je u jiných potravinářských komodit při jejich nedostatku, například ovoce, zelenina," informoval včelař. „Pokud je mi známo, tak cena medu u kolegů včelařů se pohybuje v regionu v rozmezí 120 140 korun za kilo. Na Karlovarsku se cena pohybuje od 150 korun za kilo, na Mostecku se pohybuje kolem 200 korun za kilo," vyčíslil cenové rozdíly včelař.

Jaká kritéria vlastně produkci medu ovlivňují?

„Na produkci medu má vliv několik parametrů, a to počet a síla přezimovaných včelstev, počasí, ošetřování včelstev podle metodiky Státní veterinární správy, stanoviště včelstev a v neposlední řadě i samotný včelař," podotkl chebský včelař.

Nejhorší je nyní vymýtit roztoče, který včelí larvy napadá.

„Jak jsem zmínil, mírná zima je ´semeništěm´ roztoče varroa destruktor (včelí kleštík). Varroáze nahrává teplé zimní počasí. Včely po celou zimu kladly plod a právě na něm parazituje roztoč. Saje lymfu čili krev hmyzu doslova jako upír. Tím došlo k citelným úhynům včelstev, někteří včelaři zůstali úplně bez včel," doplnil Václav Voříšek.

Nedostatek medu může nepoctivé výrobce dokonce motivovat k tomu, aby ho uměle dobarvovali anebo i ředili. Tak jak se to stalo již v minulosti. Státní zemědělská a potravinářská inspekce například vloni u některých výrobců zjistila, že med často obsahoval karamel, který se užívá pro dobarvení světlého či ředěného výrobku. Rozpoznat přitom kvalitní med není těžké.

Podle včelařů je ukazatelem pravosti medu schopnost zkrystalizovat. Krystalizace medu je totiž přirozený proces. Některé medy květové s převahou řepky olejné, což je případ karlovarského regionu, začnou krystalizovat během týdne či dvou. Stalo by se to i včelám v plástech, pokud by včelař med včas nevytočil.

Takový med se může rozehřát maximálně do teploty 45°C. Teplota vyšší než 50 °C však z medu udělá pouhé sladidlo, dojde ke zničení enzymů a jiných cenných látek.

Pokud se stane, že si člověk koupí med, který ani po dvou týdnech nezkrystalizuje, nejspíš nejde o kvalitní výrobek.

Autor: Jan Buriánek

29.6.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sobotní akce Motýlí běh.
19

Lidé podpořili Motýlím během domácí hospic

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Zimní stadion byl plný tvrdých pěstí

Mariánské Lázně - Již poosmé se mohli příznivci zápasů K-1, MMA a zápasů v thajském boxu těšit na tradiční mariánskolázeňskou Noc boje na mariánskolázeňském zimním stadionu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Vjezd pro auta na „Masaryčku“ bude o hodinu zkrácen

Karlovy Vary - O jednu hodinu méně budou mít k dispozici zásobovací automobily pro vjezd na pěší zónu T. G. Masaryka.

Tolik volných míst nikdy nebylo, řada firem hledá zaměstnance

Karlovarský kraj - Tuzemské ekonomice se daří a nabídka volných pracovních míst snad nikdy nebyla tak velká, jako v září. Platí to jak pro Českou republiku, tak i v krajském měřítku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení