Za řemesly na statek Bernard v Královském Poříčí se v pátek a sobotu vypravily rodiny s dětmi, turistické výpravy a školní zájezdy ze širokého okolí. Přilákal je velkolepý řemeslný jarmark, kde si mohli sami vyzkoušet, jak se pracuje se dřevem keramickou hlínou a dalšími přírodními materiály. Pro mnohé děti to byl zážitek, o kterém budou ještě dlouho vyprávět. Některé se dokonce svěřily, že na Bernardu byly vůbec poprvé a když vstoupily na nádvoří, tak si připadaly jako v nějaké pohádce z dávných dob.

„Tady na statku jsem předtím ještě nikdy nebyla. Je to tady opravdu moc pěkné. Jako suvenýr jsem si koupila krásný náramek s přívěskem. Určitě všem doma povím, aby se sem také někdy zajeli podívat," pověděla žákyně Lucie Cvachová, která do Královského Poříčí přijela se školní výpravou z Chebu.
Nádvoří historického statku zaplnily desítky nejrůznějších stánků, ve kterých řemeslníci předváděli své umění. Někoho zaujala práce kameníka, další nemohl spustit oči ze šikovných rukou mistra řezbáře. „Mně se nejvíce líbilo řezání do dřeva. To byla zábava," usmíval se osmiletý Marek Pavlovič z Tachova.

Stylovou atmosféru veletrhu ještě více navodila dobová hudba a skupina historického šermu. Právě šermíři opanovali část nádvoří, kde si postavili své ležení a předvedli lidem, jak se dříve nejen bojovalo, ale také žilo.

Kdo veletrh tradičních řemesel nestihl navštívit, nemusí zoufat, na statek se může vypravit i v dalších dnech. Dobrou zprávou je, že vstup do řemeslných dílen a na nádvoří je zcela zdarma. „Brzy budou prázdniny a tak k nám v tuto dobu jezdí hodně školních zájezdů. Pokud by tedy některá škola přemýšlí, kam by vzala své žáky, může se na nás klidně obrátit a domluvit si termín," uvedl jednatel statku Bernard Miroslav Makovička.