Krajská hodnotitelská komise letos posuzovala celkem 15 obcí z regionu. Chebsko reprezentoval Dolní Žandov, Krásná, Poustka, Stará Voda a Valy. Karlovarsko pak Andělská Hora, Krásné Údolí, Nové Hamry, Otovice, Sadov, Smolné Pece a Valeč. Ze Sokolovska se soutěžního klání zúčastnil Dolní Rychnov, Krajková a Lomnice.

Starostku Dolního Žandova Elišku Stránskou ocenění velmi nadchlo a dojalo zároveň. „O Zlatou stuhu bojovala obec Dolní Žandov od roku 2005," uvedla Stránská. „Jsem velice šťastná, že se to letos podařilo. Je to výsledek nejen mé práce coby starostky, ale také zastupitelů obce, obecních spolků a klubů a organizací, které pracují na půdě obce," neskrývala své dojmy ihned po vyhlášení starostka.

A co se v obci nejvíce povedlo a proč toto ocenění zavítalo právě sem? V obci se nachází několik dětských hřišť, která zde dlouhodobě chyběla a podařilo se například i zkulturnit prostranství před kostelem. „Velký dík patří určitě i samotným obyvatelům obce, kteří se starají o své zahrádky a předzahrádky a pomohli tak svým dílem k získání tohoto ocenění," dodala Stránská.

Podle hejtmana Josefa Novotného je smyslem soutěže snaha povzbudit venkovské obyvatele k aktivní účasti na rozvoji svého domova a zároveň ukázat, co všechno se jim daří realizovat. „Soutěž zároveň nabízí ideální příležitost k tomu, aby se obce předvedly veřejnosti a aby ukázaly, že i na venkově se dá žít plnohodnotným životem," konstatoval Novotný.

Vítěz krajského kola soutěže, obec Dolní Žandov, postupuje do celostátního kola, které proběhne od 31. srpna do 6. září. Vyhlášení výsledků celostátního kola se uskuteční 20. září v Luhačovicích.

Soutěž každoročně vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR. Do soutěže se mohou přihlásit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu.

Výsledky

Stuhy

Zlatá stuha- vítěz krajského kola:  Dolní Žandov (okres Cheb)Obec splňuje všechna kritéria stanovená v podmínkách soutěže a krajská komise ji doporučuje do celostátního kola soutěže Vesnice roku 2014.

Modrá stuha- za společenský život: Andělská Hora (okres Karlovy Vary)Bílá stuha- za činnost mládeže:  Nové Hamry (okres Karlovy Vary)Zelená stuha -za péči o zeleň a životní prostředí: Poustka (okres Cheb)Oranžová stuha -za spolupráci obce a zemědělského subjektu: Krásná (okres Cheb)Diplomy

Diplom za vzorné vedení obecní knihovny: Lomnice (okres Sokolov)Diplom za vzorné vedení kroniky: Krásné Údolí (okres Karlovy Vary)Diplom za rozvíjení lidových tradic: Krajková (okres Sokolov)Diplom za kvalitní květinovou výzdobu: Smolné Pece (okres Karlovy Vary)Diplom za příkladnou péči o historickou zástavbu obce: Valeč (okres Karlovy Vary)

Mimořádné ocenění Karlovarského kraje

Mimořádné oceněníza přístup k životnímu prostředí: Sadov (okres Karlovy Vary)Mimořádné oceněníza vytváření podmínek pro setkávání občanů: Dolní Rychnov (okres Sokolov)

Cena naděje pro živý venkov

Ocenění za místní spolkový život a občanskou společnost v obci: Valy (okres Cheb)

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova

Kategorie A – obnova či rekonstrukce památkově chráněných objektů a památek místního významu: Valeč (okres Karlovy Vary) – rekonstrukce poutního kostela Nejsvětější TrojiceKategorie B – obnova či rekonstrukce staveb venkovské zástavby: Andělská Hora (okres Karlovy Vary) – Stichlův mlýn – kaple Panny Marie – rekonstrukce kapleKategorie C – nové venkovské stavby: Dolní Rychnov (okres Sokolov) – výstavba chodníku Dolní Rychnov – Sokolov

Zvláštní ocenění krajské hodnotitelské komise

Objev roku: Stará Voda (okres Cheb)Osobnost roku: Miloslav Matoušek, starosta obce Lomnice (okres Sokolov)

Čestné uznání za meziobecní spolupráci:  Otovice (okres Karlovy Vary)