Karlovy Vary se znovu oficiálně přihlašují k mezinárodní kampani „Vlajka pro Tibet", která vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů.

Akce se koná každý rok 10. března, v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Karlovarská radnice vyvěsí vlajku v pátek ráno 10. března po půl osmé a ta bude viset celý pátek na stožáru před magistrátem. „Letos jsme diskutovali pouze v tom slova smyslu, že nemusíme přijímat usnesení rady, a kolegové souhlasili, že svým rozhodnutím mohu vlajku vyvěsit společně s náměstkem Klsákem," uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA). Loni vlajku natruc radě primátor s náměstkem vyvěsili ze svých oken na magistrátu a lidé se zastupitelem Jiřím Kotkem (ALTERNATIVA) ji pak zavěsili na stožár vedle magistrátu.

Ostrov se ke kampani Vlajka pro Tibet hlásí už od roku 2007 a ani letos tomu nebude jinak. „Před městským úřadem vyvěsíme vlajku tohoto historického území. Žádný zvláštní postoj k tomu ale nemáme, jde nám o podporu myšlenky akce," sdělil starosta Ostrova Pavel Čekan s tím, že vyvěšení vlajky schválila rada města na svém šestém zasedání. V Chebu tibetskou vlajku nevyvěsí. Potvrdila to mluvčí úřadu Simona Liptáková. Naopak na ašské radnici se tibetská vlajka i tentokrát objeví. Radní města její vyvěšování odsouhlasili už v roce 2007.

K iniciativě Vlajka pro Tibet se tradičně připojí i mariánskolázeňská radnice. „Pro mne je však s podivem, jak usilovný tlak dokáže organizující spolek Lungta na samosprávy vyvíjet neustálým se dotazováním," podivoval se starosta Petr Třešňák. „Osobně mi však vadí připomínat si jen události v Tibetu, když v minulosti probíhaly podobné genocidy například v Arménii nebo utlačování Kurdů ze strany Tureckého státu a mnoho dalších. Bohužel už upadají v zapomnění, na rozdíl od Tibetu," dodal. V Sokolově vyvěšují tibetskou vlajku zhruba již 16 let. Od samého začátku bylo cílem poukázat na porušování lidských práv v Tibetu.

V Karlovarském kraji se ke kampani Vlajka pro Tibet připojilo 25 obcí a měst: Abertamy, Aš, Bečov nad Teplou, Františkovy Lázně, Habartov, Horní Slavkov, Hroznětín, Jáchymov, Jindřichovice, Karlovy Vary, Kolová, Krásno, Nejdek, Nové Sedlo, Ostrov, Pernink, Plesná, Podhradí, Sadov, Sokolov, Stříbrná, Štědrá, Velká Hleďsebe, Zádub-Závišín, Žlutice