A to až k výzvě k rezignaci ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), k němuž jej společně s dalšími hejtmany vyzval hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD). Hejtman považuje plán ministra dopravy Dana Ťoka, že kraje nedostanou žádné finanční prostředky na opravu komunikací, za naprosto nesmyslný. Jenomže ministr Ťok mu okamžitě vrátil úder. „To je komické. Za údržbu silnic druhých a třetích tříd jsou zodpovědné kraje a mají na to své prostředky. Na účtech mají 30 miliard. Peníze od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), které kraje letos obdržely, nejsou nárokovou složkou. Avizoval jsem už v létě, že peníze poskytnout nemusíme. Pokud ale v SFDI peníze zbudou, protože bude dobře hospodařit, pomoci krajům se nebráníme," odmítl kritiku krajů ministr Ťok.

To ale striktně zavrhl hejtman Martin Havel (ČSSD), podle něhož je to nehoráznost. Nových 11 úseků dálnic, které Ministerstvo dopravy navrhlo vyjmout ze zpoplatnění, a na tomto seznamu chybí obchvat Sokolova, podle ministra Ťoka vychází z analýz a diskuzí se starosty a hejtmany. „Řada krajů, měst a obcí se mnou osobně jednala a zaslala řadu argumentů. Bohužel Karlovarský kraj mě před předložením návrhu v dané věci ani jednou neoslovil, hejtman mě o jednání ani jednou nepožádal. Až včera jsem dostal dopis od krajského náměstka pro dopravu," uvedl ministr.

Ministr Ťok si osobně část dálnice okolo Sokolova prohlédl a uvedl, že má pochybnosti, zda jde o klasický obchvat. „Jsem ale připraven o této věci dále jednat. Zadám mému úřadu, aby dále podrobněji analyzoval i ostatní části dálniční sítě včetně úseku okolo Sokolova, kde by občanům vyjmutí některých úseků mohlo pomoct a ulevilo by se tak zatížení města," zhodnotil situaci ministr Ťok. „Už loni jsme tedy navrhli a prosadili v Karlovarském kraji vyjmutí úseku D6 v délce sedmi kilometrů, tedy od Jesenice po exit Cheb sever. Neplatí se ani na obchvatu Karlových Varů," zdůraznil.

Návrh změny vyhlášky ale má ještě šanci. Bude předložen do meziresortního připomínkového řízení. „Kraje tak budou mít možnost uplatnit připomínky. Věřím, že tak hejtmanství ještě před volbami učiní a místo mediálních výroků a výzev na odstoupení ministra začne s dopravou skutečně jednat. Já osobně dohlédnu na to, aby se neopakovala situace z podzimu roku 2011, kdy byla vyhláška také v připomínkovém řízení, ale Karlovarský kraj tehdy zaspal a neuplatnil žádnou připomínku," hodnotí celou situaci Jana Vildumetzová, lídr ANO do krajských voleb v Karlovarském kraji.

Hejtman Martin Havel ale tuto kritiku odmítá a znovu zdůraznil, že pokud budou chybět finanční prostředky na rekonstrukce komunikací nižších tříd v regionech, pak následky mohou být pro stav silnic katastrofální a následné opravy několikanásobně vyšší. Předloni čerpal kraj od SFDI 112 milionů korun, loni to bylo 159 milionů. „A my jsme tyto peníze vždy doplnili o přibližně stejnou částku z našeho rozpočtu," zdůraznil i krajský náměstek Jakub Pánik (ČSSD).

Zatímco roztržka o zpoplatněných úsecích dálnice D6 a ministerská stopka na peníze na opravy silnic druhé a třetí kategorie mezi ANO a ČSSD nabírají na síle, dokončení rekonstrukce D6 je opět volebním hitem. O tom se strany hnutí nehádají a zaklínají se, co udělají pro to, aby tento problém byl už konečně vyřešen. S dostavbou nových úseků se začne už v příštím roce. V červnu vláda schválila parametry výběrových řízení na trojici plánovaných staveb. Vybudování objezdů obcí Lubenec a Řevničov a úseku Nové Strašecí a Řevničov. „To nám ale nestačí. Je třeba zrychlit výkupy pozemků a zahájit práce na dalších úsecích," vysvětlila prioritu ANO lídryně Jana Vildumetzová.

Podle poslankyně za ČSSD Markéty Wernerové je skutečnost ovšem taková, že hnutí ANO neudělalo nic. „Jednání na téma dostavby D6, které probíhá každý druhý měsíc, jsem se jako poslankyně parlamentu účastnila po celou dobu svého mandátu. Aktivně jsem iniciovala vznik pracovní skupiny, kterou jsme následně založili společnými silami se starosty dotčených obcí. Pravidelně se společně setkáváme a následně docházíme na oficiální jednání ve věci D6," upozornila poslankyně na to, že ČSSD dostavba D6 rozhodně není a nebude lhostejná.