Cílem projektu bylo významně snížit výskyt bolševníku velkolepého a křídlatek na téměř celém území a ukázat, že likvidace invazních rostlin je při dodržení vhodné metodiky účinná a omezení jejich výskytu je reálné. Na podporu udržení výsledků projektu kraj nyní nabídne zodpovědným vlastníkům pozemků dotační program na podporu likvidace rostlin.

„Kraj bude zajišťovat monitoring projektového území a sledovat další vývoj lokalit, způsob a účinnost likvidace invazních rostlin vlastníky pozemků. V případě zjištění nedostatků bude vlastník upozorněn na neplnění svých zákonem stanovených povinností daných zákonem o rostlinolékařské péči a zákonem o ochraně přírody a krajiny," vysvětlil krajský radní Josef Hora.

Bude-li vlastník liknavý v plnění svých povinností nadále a ohrozí tím zachování výsledku projektu, kraj bude muset zajistit odstranění rostlin na vlastní náklad. Na krajských pozemcích bude likvidovat invazní rostliny Údržba silnic Karlovarského kraje, a.s.

Na likvidaci invazních rostlin v roce 2016 vyčlenil Karlovarský kraj celkem patnáct milionů korun. Kromě nákladů na monitoring a likvidaci na vlastních nebo problémových pozemcích je v této částce zahrnuta i dotace vlastníkům.

„Na podporu těch, kteří chtějí bolševník a křídlatky na svých pozemcích zodpovědně likvidovat, jsme připravili dotační program ´Likvidace invazních druhů rostlin v Karlovarském kraji´, jeho pravidla a podmínky schválila 18. ledna rada kraje a po schválení zastupitelstvem budou zveřejněny na krajských webových stránkách. Příjem žádostí se předpokládá začátkem dubna," uvedl Josef Hora.

Nutnost zodpovědného přístupu vlastníků pozemků v následujících letech zdůraznila také manažerka projektu Lenka Pocová: „První fáze boje s invazními rostlinami, celoplošná likvidace v terénu, skončila. Ukázalo se, že rostliny je možné při dodržení metodik účinně potlačit. Nyní začíná další, delší a obtížnější fáze a tou je boj s naší lhostejností k této problematice. Pokud bude k problému laxně přistupovat jak vlastník, tak veřejnost, nikam se neposuneme. Kraj udělal v této věci velký kus práce, nyní je řada také na ostatních."

Mapy výskytu rostlin jsou veřejně k dispozici na webových stránkách projektu a portál Heracleum poskytuje příslušným úřadům, veřejnosti i vlastníkům veškeré údaje k pozemkům a lokalitám vč. jejich historie.

Výsledkem projektu omezení výskytu invazních rostlin je pokles výskytu křídlatky na 30 procent, celková výměra bolševníku klesla na 21 procent původních ploch.