Cestovní kanceláře v Plzeňském kraji letos zaznamenávají enormní zájem o Řecko. Hlavním důvodem jsou nízké ceny zájezdů do této destinace, jež se blíží oblíbenému Chorvatsku. Roli hraje i fakt, že zákazníci nutně nevyhledávají nejlevnější dovolenou, za pohodlí jsou ochotni si připlatit, shodují se oslovení odborníci.

„Klienti už nechtějí za každou cenu absolvovat dlouhou cestu autem či autobusem do Chorvatska, která se často protáhne kvůli dopravním zácpám na dálnici. Kromě toho tamější pobyty a jídlo zase podražily, cena se zvedla na deset jedenáct tisíc korun. Když se rozhodnou vyrazit do Řecka, dají dva až tři tisíce navíc, ale budou mít větší komfort,“ srovnává jednatel CK Alexandrie Jan Hybš. Doplnil, že vyhledávanou destinací je ještě Bulharsko.

S uvedeným tvrzením souhlasí majitelka domažlické cestovní agentury Sunny Barbora Šešulková: „Klienti pochopili, že když investují o něco vyšší částku, mají lepší servis. Jsou ochotni zaplatit za týden v zahraničí víc než v minulosti. Rodin, které k nám přijdou a potřebují se vejít do dvacetitisícového rozpočtu, už tolik není.“ Západočeši letos často míří také do Bulharska či Španělska.

Ochotu vynaložit na letní zážitky víc peněz registruje rovněž tisková mluvčí FIRO-tour Eva Němečková: „Lidé přes rok tvrdě pracují, pak se chtějí odměnit. Češi jezdili do Řecka vždycky rádi. Po určitou dobu se vyhýbali ostrovům, na které mířili migranti, teď už jsou daná místa opět bezproblémová.“

Stejného názoru je i Naďa Ledvinková z plzeňské agentury NaCesty: „Situace se opravdu uklidnila. Zákazníci, kteří chtěli předloni nebo loni vyrazit na ostrov Kos, se nás hodně ptali. Často se rozhodli pro jiné místo, kde stráví dovolenou,“ řekla.

Skutečnost, že Řecko se opět zařadilo mezi oblíbené zahraniční lokality, dokládá statistika Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle průzkumu se v tuzemsku každý čtvrtý zájezd prodal právě do jižní země Balkánského poloostrova. Výkonná ředitelka AČCKA Tereza Picková potvrdila, že trend platí napříč republikou. Doplnila, že snížený zájem o Řecko, k němuž došlo, souvisel s už zmiňovanou migrační vlnou.

Velký vliv při rozhodování kam vyrazit mají podle Jaroslavy Rendlové z klatovské cestovní kanceláře Inex informace z médií: „Hodně se teď hovoří o kontrolách zavedených na hranicích se zeměmi, které nejsou v Schengenském prostoru. Lidé z nich mají obavy, takže se jim přirozeně vyhnou,“ zdůraznila.

Unikátní veterány i rychlé vozy vystaví v Plzni.
FOTOGALERIE: Unikátní veterány i rychlé vozy míří do Plzně