Vleklý případ Roberta Tempela odsouzeného za dvojnásobnou vraždu definitivně skončil doživotním trestem vězení. Nejvyšší soud (NS) před časem odmítl Tempelovo dovolání. Kauza má v české justici výjimečné postavení.

Krajský soud v Plzni čtyřikrát Tempela osvobodil, ale Vrchní soud v Praze verdikt čtyřikrát zrušil. Tempel byl odsouzen až po přesunutí kauzy ke Krajskému soudu v Praze. Podle NS všechny důkazy nasvědčují tomu, že pachatelem obou vražd je opravdu Tempel.

Nejvyšší soud v nezvykle obsáhlém rozhodnutí několikrát zdůraznil chladnokrevnost a zákeřnost činu. Soudci se tím vypořádali i s námitkami proti údajné nepřiměřenosti doživotního trestu. „Postupoval způsobem, který zcela vylučuje nejenom jakoukoliv míru empatie k obětem vlastní trestné činnosti, ale i základní lidskosti,” uvedl NS v rozhodnutí na Tempelovu adresu.

Soudci Nejvyššího soudu rozhodli už v létě bez veřejného jednání. Teprve v říjnu ale vrátili spis soudu prvního stupně a včera své rozhodnutí včetně odůvodnění zpřístupnili na internetu. Tempel má ještě možnost podat ústavní stížnost. Zatím ji nevyužil, řekla ČTK mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová.
Dvojnásobná vražda, za kterou byl Tempel potrestán, se stala před deseti lety na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel zde podle rozsudku předal jednomu muži 400 tisíc korun za auto, které si prý chtěl koupit. Následně ale vytáhl zbraň a muže zastřelil. Zasáhl i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla druhý den zakopal ve Staré Vodě na Chebsku. Doživotí Tempel dostal jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.

Tempel, kterému se údajně přezdívá Psychi, se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale Lubomír Václav z Karlových Varů zvaný Biftek, jenž byl také na místě činu. Podle Tempela šlo v případu o drogy a zavraždění mladíci do lesa přijeli, aby Václavovi splatili dluh. Václav byl dříve za účast na vraždě stíhán, soudy ho však osvobodily. V Tempelově kauze pak vystupoval jako klíčový svědek. Byl to právě on, kdo dovedl policii na místo, kde byly zakopáni mrtví mladíci. Soudy nakonec dospěly k závěru, že Tempel donutil Václava ke spolupráci při odstranění těl.

Nejvyšší soud se už v minulosti Tempelovou kauzou jednou zabýval. Tehdy zamítl jeho stížnost na údajnou podjatost Vrchního soudu v Praze. Tempelova obhajoba poukazovala na to, že pražský soud opakovaně rušil zprošťující rozsudky nad Tempelem. Potvrdil až doživotní trest vězení. Podle Tempela rušení rozsudků, které byly pro něj příznivé, vypovídá o zaujatosti vrchního soudu. Nejvyšší soud se s tím neztotožnil.

V nyní projednaném dovolání si Tempel stěžoval na nepřiměřenou délku procesu, která se podle něj měla odrazit v mírnějším trestu. Nejvyšší soud uznal, že proces byl nepřiměřeně dlouhý. Vzhledem k charakteru činu však prý nelze o úpravě trestu přemýšlet. „Není možné ignorovat povahu trestného činu, jímž byl obviněný uznán vinným, neodčinitelný, fatální následek spočívající v usmrcení dvou zcela nevinných lidí ze ziskuchtivé pohnutky,” zdůraznili soudci.