Krajský soud v Plzni totiž v úterý potvrdil rozsudek Okresního soudu Karlovy Vary, který žalobu města na konsorcium firem Metrostav, Baustav a Syner loni na podzim zamítl. Rozhodnutí je již pravomocné.

Město se ve zkratce domáhalo 565 milionů korun, které chtělo po dodavatelích jako rozdíl mezi náklady na údajně předraženou stavbu a její tržní cenou. Město musí podle verdiktu soudu zároveň uhradit náklady spojené se soudním řízením, které činí v součtu částku přesahující 20 milionů korun.

„Základem vztahu mezi účastníky je smlouva o dílo. Ztotožňujeme se se závěrem okresního soudu. Ten dospěl k názoru, že faktické vydání objektu (KV Arény, pozn red.) možné není. Poté se tedy řešila otázka možné náhrady v penězích. Pokud jde o náklady řízení, soud vycházel z toho, že se hradí pouze účelně vynaložené náklady,“ konstatovala předsedkyně senátu Jana Vyletová.

Čtěte také: Město prohrálo a korupční proces zůstal nedořešen, míní karlovarský zastupitel Kotek

Soudní verdikt uvítaly především firmy, od nichž Karlovy Vary chtěly doplatek za předraženou halu. „Tento rozsudek jsme očekávali, je v souladu s konzistentní rozhodovací praxí Nejvyššího soudu České republiky. Jsme rádi, že máme tuto další fázi řízení za sebou,“ řekl obhájce firmy Baustav Petr Šindelář.

Rozsudek si v soudní síni vyslechl i zastupitel Karlových Varů Jiří Kotek (ALTERNATIVA). Ten byl po krátkou dobu náměstkem primátora a tuto žalobu na začátku sporu inicioval. Pak prý ale ztratil na celý průběh procesu vliv. "Byl jsem zaskočený způsobem, jakým město vedlo taktiku toho sporu. Z toho, že město prohrálo, nemohu vinit soud, to akceptuji, v této fázi se však domnívám, že město naprosto nezvládlo svou důkazní povinnost, chovalo se velmi neprofesionálně v tomto sporu.“ uvedl.

Celá kauza je podle Kotka jednoznačně korupční od samého začátku. „Tady u soudu zaznělo, že losovačka byla excesem jedince, ani jedna z těch stran se nepřihlásila k tomu, že to byl jasný komplot všech zúčastněných,“ dodal Kotek, který je přesvědčen, že spor mohlo město vyhrát. To by ale muselo přehodnotit strategii.

Zda město podá takzvané dovolání k Nejvyššímu soudu ČR, karlovarský primátor Petr Kulhánek zatím nepotvrdil. Doposud byl pracovně zaneprázdněn.