Barkóci byl propuštěn na základě rozhodnutí ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové. Ta bývalému strážci zákona z Ostrova přerušila trest. Případem se nyní bude zabývat Nejvyšší soud v Brně.

„Po přezkoumání spisu jsem využila svého oprávnění a rozhodla se podat stížnost pro porušení zákona proti pravomocnému rozsudku Vrchního soudu v Praze ze dne 26. srpna 2009. Ve stížnosti jsem navrhla zrušení citovaného rozhodnutí i jemu předcházejícího rozsudku krajského soudu, v té části, která se týká pana Barkóciho. Zároveň jsem rozhodla o přerušení výkonu trestu odnětí svobody pana Barkóciho,“ vyjádřila se ministryně.

Angažovali se politici

V kauze se hojně angažoval senátor Jan Horník, který upozornil na nesrovnalosti. Rozhodnutí ministryně uvítal. „Věřil jsem, že spravedlnosti se lze domoci, i když cesta k ní může být složitá. Ale víme, že toto není konečné rozhodnutí, na to si ještě musíme počkat,“ míní senátor.

Barkóci rozhodnutí nečekal. „Přiznám se, že od Vánoc mě napadaly černé myšlenky o marnosti. Měl jsem už pochybnosti, že se ještě něco změní.“ Od věznice ho domů odvezl jeho bratr.

Bývalý policista z Ostrova nad Ohří Martin Barkóci, který byl odsouzen za to, že kryl surový útok svých kamarádů, jenž přijel vyšetřovat.

Barkóci se podle svých slov nebojí negativních ohlasů veřejnosti. „To v žádném případě. Naopak, podpora od mnoha lidí, které ani neznám a kteří podepsali petici či mi i do vězení napsali, mi dávala velikou sílu. Nečekal jsem to a moc za to děkuji,“ uvedl po propuštění z vězení.

Stoupenci jásají

Z rozhodnutí Kovářové měl radost i karlovarský zastupitel Jiří Kotek, který společně se senátorem Janem Horníkem upozorňoval na nesrovnalosti ve vyšetřování tohoto kontroverzního případu.

„Podílel jsem se na přípravě podnětu senátora Horníka v tomto smutném příběhu. Pan senátor předal svůj podnět osobně paní ministryni, která jej nechala prověřit ve svém úřadu. Po dvou měsících dospěla k rozhodnutí, ve kterém se ztotožnila se senátorovým podnětem a podala stížnost pro porušení zákona,“ uvedl Kotek.

„V kompetenci paní ministryně je také možnost přerušení výkonu trestu, jestliže by nabyla názoru, že je v případě uvězněného příliš pochybností,“ řekl Kotek a doplnil, že pro současné rozhodnutí o propuštění Barkóciho našla Kovářová jistě závažné důvody.

Barkóciho hájí lidé, kteří ani neviděli soud

Jak vnímá postup ministryně předseda senátu pražského vrchního soudu Jiří Lněnička, který poslal bývalého policistu na tři roky do žaláře a zakázal mu osm let pracovat u bezpečnostních složek?

„Nejsem si vědomý žádného porušení trestního řádu nebo trestního zákona, nicméně pokud tam paní ministryně něco takového našla, tak má právo podat stížnost pro porušení zákona,“ sdělil Deníku soudce Lněnička.

Lněnička doplnil, že na celém případu jej velmi zaráží to, jaký je kolem něj poprask. Lidé, kteří navíc za Barkóciho vedou tak urputný boj a sepisují petice, se v drtivé většině vůbec neúčastnili soudu. „Z těch jejich vyjádření je evidentní, že ten rozsudek ani nečetli,“ kontruje Lněnička a dodává: „Pokud bychom byl přesvědčení o tom, že rozhodujeme nesprávně, to rozhodnutí bychom nevydali.“

Kamarádi sedí

Barkóci byl potrestán společ ně s Milanem Pačanem a Júliusem Horváthem. Ti v noci z 21. na 22 prosince 2007 po předchozí rozepři kvůli obchodu s drogami surově zbili dnes šestatřicetiletého muže světlé pleti. Do bitky šli oba s násadami od lopat a útok provázeli slovy ´bílá svině!´ a ´doraž ho!´

Případ přijel vyšetřovat kamarád útočníků Barkóci, který však místo toho, aby pomáhal a chránil, zametl celou věc pod koberec a zmlácenému muži ještě vyhrožoval.

„Jako policista selhal. Celé jeho jednání směřovalo k tomu, aby se ti dva z toho dostali,“ řekl Lněnička, když odůvodňoval rozsudek. Pačan dostal tři roky vězení, Horváth 2,5 roku vězení. O několik měsíců později byl však Horváth za obchod s drogami odsouzen k 10 letům vězení.

Miroslava Vejvodová, Jan Havelka