Kábrtův obhájce zpochybnil pravost nahrávky

Pravost nahrávky rozhovoru s Vietnamcem zpochybnil na úterním jednání okresního soudu Martin Cír, obhájce bývalého policisty z karlovarského oddělení cizinecké policie Pavla Kábrta. Právě Kábrtovo jméno nejednou na nahrávce zaznělo v souvislosti s úplatkářskou aférou na karlovarské cizinecké policii. „Mám podezření, že se s nahrávkou manipulovalo,“ řekl u soudu Kábrtův obhájce.

Kvůli šumům na několika místech záznamu navrhuje obhájce Cír posouzení pravosti. „Je možné, že na místech šumu zazněla jména ještě dalších pracovníků cizinecké policie, případně policejní inspekce,“ vysvětlil obhájce důvod žádosti.

Státní zástupce Jiří Richtr považuje navrhovaný důkaz za nadbytečný. „I kdyby na nahrávce zazněla další jména, netýkají se projednávaného případu. Na prokázání viny či neviny obžalovaného by to nemělo žádný vliv,“ vysvětlil svůj postoj Richtr.

Vietnamec, jehož jméno na nahrávce nezaznělo, podrobně popisuje mechanismus, jakým obžalovaní Kábrt s Kocábem za pomoci vietnamských prostředníků za úplatu zařizovali prodloužení povolení k pobytu na území České republiky, případně vyřízení žádosti o trvalý pobyt. V jednom místě nahrávky také naznačuje, že byl Pavel Kábrt zapletený i do falšování cestovních pasů Vietnamců. „Jenom na Karlovarsku má asi dvě stě lidí falešný pas,“ řekl v rozhovoru Vietnamec.

Podle toho, co řekl, nechtěl Vietnamec před soudem vypovídat. Novináři přiznal, že má strach o život. „Nevím, jestli byl na nahrávce stejný člověk, který později vypovídal před karlovarským soudem jako utajený svědek,“ řekl k totožnosti Vietnamce státní zástupce Jiří Richtr.

Bývalý policista Kocáb využil práva nevypovídat

Jako svědek měl při úterním hlavním líčení případu úplatného policisty cizinecké policie Pavla Kábrta vystupovat jeho bývalý kolega Radek Kocáb. Využil však svého zákonného práva nevypovídat.

„Kábrt je stíhaný pro stejné trestné činy jako já. Kdybych vypovídal, mohl bych si sám způsobit trestní stíhání,“ odůvodnil své rozhodnutí další z aktérů úplatkářské aféry na karlovarské cizinecké policii.

Obhájce usiloval o propuštění Kábrta z vazby. Soud žádost zamítl

Obhájce Martin Cír rovněž usiloval o propuštění svého klienta z vazby, do které Kábrta soud poslal kvůli možnému ovlivňování svědků. „Vazbu považuji za nezákonnou. Důvod k ní nikdy nebyly,“ řekl Cír.

Předseda senátu Tomáš Mahr však Círovu žádost zamítl. „Stále existují nevyslechnutí svědci. Výslech jednoho z nich sice státní zástupce nepožadoval, to ovšem neznamená, že jej soud ještě nepředvolá. Tvrzení, že druhý z nich je v současné době ve Vietnamu, je nutné ověřit na cizinecké policii,“ vysvětlil Mahr.

Státní zástupce se vzdal práva na stížnost k prodloužení vazby. Martin Cír stížnost podal, bude se jí zabývat krajský soud v Plzni.

Hlavní líčení případu bývalého policisty Pavla Kábrta pokračuje příští čtvrtek.