Bývalý romský policista Martin Barkóci z obvodního oddělení v Ostrově si podle středečního verdiktu Vrchního soudu v Praze odsedí tři roky ve vězení a osm let nesmí pracovat u bezpečnostních složek. Je to o rok nižší trest než vyslovil plzeňský krajský soud. Další dva obžalovaní Milan Pačan (30) a Július Horváth (31) odešli rovněž s nižšími tresty.

Barkóci byl dva dny před Vánocemi 2007 volán k incidentu před restaurací Kolečko v Ostrově na Karlovarsku. Dva Romové zde brutálně zbili muže světlé pleti, se kterým se znali. Jednalo se o Pačana a Horvátha. Místo toho, aby policista postupoval podle zákona a věc řádně prošetřil, podal si na místě činu ruku s útočníky a chtěl celý případ zamést pod kobereček. Zmlácenému muži vyhrožoval, aby mlčel a rozmyslel si, co bude vypovídat nebo ještě ´nafasuje´.

Poškozený pak ze strachu v nemocnici řekl, že uklouzl a poranění si způsobil sám. Později uvedl, že jej napadli dva neznámí muži. Incident nikdo neřešil.

Muž si přitom podle státní zástupkyně prošel během útoku peklem. Romové jej bili lopatami a bitku provázeli slovy ´bílá svině!´ a ´doraž ho!´. Obžalovaní mlátili statného muže tak silně, že o něj Pačan zlomil násadu lopaty. Když klečel poškozený na kolenou, Pačan proti jeho očím otočil špičatý konec násady a se slovy ´chcípni, hajzle!´ se jej snažil bodnout do obličeje. Muži se ale podařilo sklonit hlavu a uhnout dozadu, takže jej tyč zasáhla do čela. Se slovy ´žádnej bílej se nebude roztahovat na našem teritoriu!´ jej pak ještě dvakrát udeřil násadou do týla.

Kvůli nátlaku na poškozeného začala kriminálka případ vyšetřovat s půlroční prodlevou.

Podle květnového rozsudku krajského soudu byl útok dvojice Romů rasistický. S tímto se však vrchní soud neztotožnil a tresty snížil. Horváthovi na 2,5 roku vězení (ze 4 let) a Pačanovi na 3 roky vězení (ze 4 let a dvou měsíců).

„O rasové motivaci nehovořil žádný důkaz. Kromě těch několika nadávek nic nesvědčilo o tom, že důvodem toho napadení byla rasová nesnášenlivost. Ti lidé se znali, měli spolu nějaké obchody a před tím útokem seděli v hospodě. Oni si spolu pouze vyřizovali spory osobního rázu. Další oběť útoku byl navíc Rom,“ vysvětlil Deníku předseda senátu Jiří Lněnička důvod pro snížení trestů. Podle jeho informací navíc jeden z obžalovaných žije s přítelkyní světlé pleti. Kriminalistům je však tato dvojice dobře známá. Oba totiž byli vyšetřováni kvůli obchodu s drogami.

Odlišná situace však byla v případě bývalého policisty Barkóciho, který zneužil pravomoc veřejného činitele. „Jako policista selhal. Celé to jeho jednání směřovalo k tomu, aby se ti dva z toho dostali,“ sdělil Lněnička. Odvolací senát však snížil kvalifikaci skutku. Původně muži hrozilo tři až deset let vězení, podle nové kvalifikace šest měsíců až tři roky.

Zbitý muž světlé pleti, podstoupil ze strachu o život program na ochranu svědků. Má novou vizáž i identitu.