Téměř padesát milionů korun. O takovou částku přišla mezi lety 2005 a 2006 karlovarská ČSOB kvůli podvodným transakcím podnikatele Tomáše Friče. Krajský soud v Plzni jej loni v únoru poslal na šest a půl roku do vězení a s ním podmíněně potrestal i pět úředníků, kteří podle soudu o podezřelých bankovních transakcích věděli. Vrchní soud Fričovi trest posléze potvrdil, úředníky osvobodil.

Poslední úřednicí, která s podnikatelem přišla v karlovarské pobočce ČSOB do styku, byla pokladní Kamila Živná ze Sokolova, která nyní stanula na lavici obžalovaných.

Státní zástupce Augustin Hrbotický ji viní z toho, že podnikateli v jeho jednoduchém, ale geniálním podvodu napomohla. Podle něj o zvláštních bankovních transakcích věděla a zatajovala to před vedením firmy. Živná to popírá.

Frič byl jako spolumajitel směnárny Nano, která obchodovala s milionovými částkami, váženým klientem banky. Její zaměstnanci s ním jednali jako v bavlnce a umožňovali mu například chodit do pobočky zadním vchodem nebo po zavírací době. U soudu to nyní potvrdila i Živná. „Bylo mi řečeno, že je to VIP klient a podle toho s ním mám jednat a že mám občas přimhouřit oko.“

V roce 2005 Frič svého postavení náležitě využil a během osmi měsíců se mu podařilo z banky nenápadně odčerpat téměř padesát milionů korun. Princip byl jednoduchý. Frič vkládal na účty své firmy peníze v zaplombovaných obalech. Částky, které měly být uvnitř, byly však ve skutečnosti nižší než ty, které deklaroval na složence. Podle gentlemanské dohody mu je ale banka ihned připsala na účet, který se pak zablokoval. Frič ale našel cestu, jak prostřednictvím pražské pobočky obejít blokaci, a z účtů se mu podařilo vybrat celou částku, kterou uváděl na složence.

Když jej karlovarští úředníci po spočítání balíčků, které neseděly, vyzvali, aby dorovnal rozdíl, Frič přijel a učinil tak. Vše se zdálo být v pořádku. Ale pouze naoko.

Živná tvrdí, že vedení firmy na podezřelé transakce upozorňovala, ale to prý nereagovalo. Fričovi vycházela vstříc, protože se bála ztráty zaměstnání. Popřela, že by z obchodů měla prospěch. „Bydlím v nájmu a nemám ani auto,“ řekla soudu.