Po vlivem alkoholu sedl Egner za volant auta, s nímž pak na křižovatce narazil do autobusu, který převážel dvaadvacet lidí do Prahy. Jednu z cestujících stála nehoda život, několik dalších utrpělo zranění. Řada z nich se s jejich následky, ať už fyzickými, či psychickými, potýká dodnes.

Osudné vteřiny zůstávají v myslích cestujících živé

Dramatické okamžiky havárie malého autobusu, který převážel účastníky zájezdu z Horní Blatné a Perninku do Prahy, si včera u soudu připomněli někteří cestující. Vypovídali totiž v procesu s Petrem Egnerem, řidičem, který pod vlivem alkoholu nehodu 30. května loňského roku na křižovatce v Damicích, kde nedal autobusu přednost v jízdě, způsobil.

On to do nás narve!

„Chtěl jsem kamarádovi ukázat místo, kde jsem viděl kdysi dopravní nehodu. Všiml jsem si zeleného vozu, který přijížděl ke křižovatce. Ještě jsem si říkal: Ty v..e, on to do nás snad narve!Apak už jsem jenom ucítil náraz do pravé části autobusu,“ popsal okamžiky těsně před nehodou jeden ze svědků. V autobuse cestoval s manželkou a dcerou.

Právě nezletilá dívka byla jednou z vážně zraněných. Její ruka totiž zůstala přiskřípnutá pod autobusem.

„Ještě s několika lidmi jsme se autobus snažili nadzvednout, ale marně. Dceru vysvobodil až jeřáb přivolané odtahové služby,“ řekl svědek. Jeho dcera má dodnes vážné následky. Její levá ruka je prakticky nehybná. „Může jenom trochu hýbat prsty,“ upřesnil otec.

Jako profesionální řidič mohl tento svědek podle státního zástupce Pavla Dvořáka dobře zhodnotit styl jízdy řidiče autobusu i možnost, že by nehodě dokázal zabránit. „Řidič autobusu jel na můj vkus až moc opatrně. A nehodě podle mého zabránit nemohl. To auto před křižovatkou vůbec nebrzdilo,“ řekl svůj názor svědek.

Byla na prášcích

S následky nehody se už téměř rok potýká i žena, která v autobuse seděla vedle oběti srážky. „To, že jsem seděla vedle mrtvé, je nepřekonatelné,“ řekla svědkyně pohnutým hlasem. Kvůli tomu prý řadu měsíců brala prášky na uklidnění. „Když už se můj stav začal zlepšovat, přišla obsílka k soudu. A problémy se vrátily,“ řekla žena, která naštěstí sama vyvázla pouze s drobnými poraněními.

Více deliktů

Obviněný Petr Egner se zodpovídá nejen z ohrožení pod vlivem návykové látky, ale také z dalších prohřešků. Auto, které v osudný okamžik řídil, totiž ukradl, a on sám navíc vůbec nevlastní řidičské oprávnění.

„Obžalobu jsem podal kvůli trestným činům ublížení na zdraví, neoprávněného užívání cizí věci a ohrožení pod vlivem návykové látky,“ řekl už na začátku procesu státní zástupce Pavel Dvořák. Za tyto trestné činy hrozí Egnerovi až desetiletý trest odnětí svobody.