Plzeňský krajský soud v těchto dnech rozdal tresty mužům, kteří měli podle žalobce obchodovat s heroinem a kokainem. Na 12, 5 roku poslal za mříže Stanislava Déra a tři roky vězení vyměřil Kenedovi B. Dér míří do káznice s ostrahou. Soud ho navíc trestá propadnutím věci, více než 15.000 gramů heroinu propadne státu. Kened B. půjde do věznice s dozorem.

Poslední z trojlístku obžalovaných Stanislav Houf si vyslechl osvobozující rozsudek. Před soudem se totiž neprokázalo, že se obchodování s drogami účastnil.

Dér a Kened B. společně s dalšími osobami z Makedonie podle obžaloby na různých místech Karlovarského kraje a Prahy dojednali transport heroinu z Makedonie do ČR a následně do Švýcarska. Oba jmenovaní měli ještě v Nizozemí ujednaný obchod s kokainem, který podle spisu dováželi na naše území.

Obžalovaní měli mít na obchod s drogami zajištěné kurýry, Petra Staviaře, který je Dérovým synovcem, a Michala Podzimka, Dérova švagra. Podle spisu pro heroin loňského 28. února dojeli do Makedonie, kde se jeden den zdrželi. „V té době byl heroin uskladněn do osobního automobilu, jímž Kened B. s Dérem dvojici na cestu vybavili. Ve dnech 1. a 2. března dovezli heroin do ČR,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

Na pokyn obžalovaných pokračovali kurýři do Švýcarska. Tam ale jejich cesta skončila. Podzimka se Staviařem zkontrolovali policisté a při prohlídce auta našli dvacet zhruba půlkilových balíčků s heroinem a dva balíčky s kokainem o celkové váze jeden kilogram. Oba kurýři jsou dosud ve švýcarském vězení.

Všichni obžalovaní od začátku svoji vinu popírali. Dér se proti verdiktu soudu okamžitě odvolal. Kened B. a Houf se práva na odvolání vzdali. Státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání jen pokud jde o Houfa. Ve věci obžalovaných Déra a Kened B. si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.