Teprve devatenáctiletý pachatel auto nechal ve Svatavě nedaleko odstaveného nákladního přívěsu, do kterého se vloupal.

„V návěsu byly uložené náhradní součástky k vozům Ford. Pachatele však vyrušili řidiči kamionů, kteří zde parkovali,“ uvedla Andrea Kávová, mluvčí okresního ředitelství policie v Sokolově.

Mladík se lekl a utekl. „Ve spěchu a strachu ovšem zapomněl na to, že na místo přijel autem. To zde nechal otevřené i s klíčkem v zapalování,“ uvedla Kávová. Policisty, pro které nebylo těžké zjistit, komu vůz patří, se snažil opít báchorkou, že se mu zrovna na tom místě auto porouchalo. „Na otázku, proč je tam nechal otevřené a s klíčky v zapalování, však už odpovědět nedokázal,“ doplnila Kávová.

Trojlístek profesionálních řidičů ve věku 19 a 18 let toho ale měl na svědomí daleko více. „Celkem se tři mladíci dopustili tří trestných činů krádeže,“ upřesnila Kávová.

Poprvé se podle jejích slov společně vloupali do provozovny autodopravy v Chodově. „Bez ostychu otevřeli bránu areálu a pak dva z nich zajeli dovnitř k zaparkovaným nákladním vozům, zatímco třetí hlídal okolí. Z nich pak odčerpali přibližně 600 litrů motorové nafty. Za sebou nechali pouze poškozená hrdla nádrží. S lupem pak nepozorovaně odjeli,“ popsala první případ sokolovská policejní mluvčí.

Přibližně o měsíc později trojice zaútočila znovu. Na konci srpna odcizili mladíci na parkovišti u benzinové čerpací stanice v Novém Sedle návěs s europaletami, které pak udaly do výkupny palet. Posledním počinem pak byl už zmiňovaný neúspěšný pokus o vyloupení návěsu.

Ačkoliv byli kriminalisté pachatelům už nějaký čas na stopě, právě chybička mladíka vnesla do celé věci jasno. „Všem mladíkům nyní hrozí až dvouletý trest vězení. Nechali za sebou 65 tisíc škody,“ dodala Kávová.