Více než tři sta rostlin konopí indického objevili policisté v rodinném domě v Hranicích u Aše. Ačkoliv lidé z okolí prý nic netušili, pracovníci cizinecké policie v Aši sledovali dům již od léta.

„Vůbec ničeho jsem si nevšiml,“ řekl jeden obyvatel Hranic, který si nepřál být jmenován. „A abych řekl pravdu, kdyby jste se mě na to nezeptali, tak bych to nevěděl vůbec,“ dodal mladík.

Stejně tak nic netušili ani jiní oslovení.

Zato policistům se zdál dům nápadný. Všechna okna byla zabezpečená proti průchodu denního světla, jen půdní okno bylo neustále otevřené. „Policisté z oddělení pátrání v Aši pořídili pomocí termovize snímky domu, ze kterých zjistili, že v domě je zdroj vydávající velké tepelné výboje,“ vysvětlila mluvčí cizinecké policie Ilona Vaníčková. „Z dalšího šetření vyplynulo, že dům mají v pronájmu vietnamští státní příslušníci, kteří sem přijížděli v nepravidelných intervalech, a to vždy v noční době,“ dodala.

Případu se tedy ujali ašští kriminalisté, kteří na základě příkazu okresního soudce provedli domovní prohlídku. Kromě tří set kusů marihuany před sklizní objevili muži zákona čtyřiatřicetiletého Vietnamce. Podle kriminalistů je velký úspěch, když naleznou pěstírnu s rostlinami před první sklizní, a samozřejmě s pachatelem.

„Cizinci jsme sdělili obvinění a byl podán návrh na jeho vzetí do vazby,“ vysvětlil policejní mluvčí Ladislav Böhm. „Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.“ Mluvčí dodal, že se letos na Chebsku jedná o nejméně sedmý případ, kdy policisté nalezli hydroponní pěstírnu konopí.