Čtyřikrát museli vloni ve službě vytáhnout služební pistoli policisté na Karlovarsku. Dvakrát použili při pronásledování pachatelů trestné činnosti varovný výstřel, dvakrát stříleli „naostro“. Pokaždé to bylo proti ujíždějícímu vozu.

„První případ se odehrál 25. června za obcí Hory. Na základě upozornění německých kolegů jsme se snažili zastavit vůz Bentley, který někdo ukradl v Německu a projížděl s ním naším regionem,“ uvedl Michal Šavrňa, vedoucí územního odboru vnější služby.

Při pokusu o zastavení prchajícího zloděje vytvořili policisté na průtahu Karlovými Vary jakýsi zátaras. „Řidič ovšem s ukradeným vozem jel takovým způsobem, že jsme byli nakonec rádi, že se zasahujícím policistům nic nestalo,“ podotkl Josef Kutil, vedoucí skupiny kriminální policie a vyšetřování.

Policisté podle jeho slov ani nemohou potvrdit, zda vozidlo zasáhli, nebo ne. „Prchajícího zloděje se nám zadržet nepodařilo. Naposledy spatřili svědci ukradený bentley ve Stráži nad Ohří. Tam stopa končí,“ doplnil Kutil.

V tomto případě se policistům v praxi vyplatila spolupráce s německými kolegy.

„Po vstupu České republiky do Schengenského prostoru jsme přeshraniční spolupráci zintenzivnili. Každý měsíc jezdí čeští policisté na společné služby do Německa, ale spolupráce funguje i opačným směrem,“ doplnil Michal Šavrňa.

Podruhé policisté na ujíždějící auto vystřelili 16. listopadu v Toužimi. „Tehdy mělo použití služební zbraně souvislost s pokusem o krádež bankomatu,“ doplnil Kutil.

Donucovací prostředky pak policisté použili ke zpacifikování pachatelů v osmadevadesáti případech.