Střelba probudila ve čtvrtek 27.listopadu ráno obyvatele žijící v bytech na náměstí v Březové. Zřejmě skupina pachatelů se hned vedle městského úřadu pokusila kolem půl třetí ráno ukrást bankomat.

„Vzbudil mě hluk od městského úřadu. Koukala jsem se z okna a viděla asi trojici mužů, jak natahují hadici od bankomatu směrem na silnici, kde stálo auto. Asi to byl kombík, byla jsem rozespalá, tak jsem si ho pořádně neprohlédla. Napadlo mě, že bankomat asi vykrádají, a proto jsem chtěla volat policii. Začala jsem vytáčet číslo a všimla si, že policejní hlídka už mezitím dorazila. Zaslechla jsem varování — bacha, fízlové. Jeden z mužů se dal na útěk směrem ke škole. Další pak utíkal kolem našeho domu a za ním běželi i policisté. Pak už jsem jen slyšela výstřely a následně ho policie vedla v poutech,“ popsala událost ve čtvrtek ráno očitá svědkyně Petra Najmanová. „Pak už přijížděly další policejní vozy,“ dodala Najmanová.

Policie potvrdila, že bankomat ovázali zloději popruhy a autem ho vytrhli. Poté ho chtěli snést po schodech. Při tom je ale vyrušili právě policisté.

Jak již vypověděla svědkyně, jeden z pachatelů se dal na útěk a následně se jej podařilo dopadnout. Nyní je v policejní cele a ještě ve čtvrtek ho policie vyslechla. „Policisté museli při zásahu použít dvou varovných výstřelů,“ řekla mluvčí sokolovské policie Andrea Kávová.

Po možných dalších pachatelích policie dál pátrá. Z místa ujeli podle prvotních informací v tmavém Audi A6. Policie ihned rozjela rozsáhlou pátrací akci v celých západních Čechách. Policie varovala, že jeden ze zlodějů je pravděpodobně ozbrojený.

Spekuluje se také o tom, že by se mohlo jednat o zloděje, kteří mají na svědomí sérii těchto krádeží v republice.

Incident vyvolal v Březové rozruch.

„Co tady bydlím, nic podobného jsem tu nezažila. Rozruch kolem radnice mě překvapil,“ uvedla tamní důchodkyně Hedvika Kryštovská.

„Chtěla jsem jít na poštu a před úřadem byla policejní páska. Podlezla jsem ji a hned mě vyhnali,“ řekla další důchodkyně Ivana Vakešová.

Jako vrchol drzosti hodnotí počínání zlodějů březovský starosta Miroslav Bouda. „Nejen drzosti, ale i hlouposti. Krást bankomat přímo na náměstí, kde bydlí mnoho lidí a je jasné, že je musí někdo slyšet,“ kroutil hlavou starosta. „Musím však ocenit zásah policistů od samotného počátku po zajištění místa či výslechy svědků,“ pochválil policisty Bouda.

Větší škody však utrpěla soukromá firma Pharro Praha CZ, která bankomat ve městě provozuje. Její zástupci se však ke krádeži nechtěli vyjadřovat. „Naší společnosti vznikla škoda, kterou vyčíslujeme. Ostatní okolnosti jsou předmětem vyšetřování a nebudeme se k nim vyjadřovat,“ uvedl písemně Ondrej Groško ze společnosti Pharro.

V Karlovarském kraji v poslední době došlo už k několika případům, kdy se zloději pokusili zmocnit bankomatu. Povedlo se jim to v sokolovské GE Money bank, kde ho vytrhli z chodby banky se stovkami tisíc korun. V Městském úřadě v Rotavě či umělecké škole v Kraslicích naopak nepochodili. Zlodějům se krádež nezdařila ani v Toužimi, kde je při vynášení bankomatu na ulici vyrušila policejní hlídka.

Jiří Drozdík, Dita Urešová