Milana Zádamského a dalších jedenáct mužů obžaloba viní ze zločinného spolčení, vydírání, výtržnictví a dalších trestných činů, kterých se měli dopustit v letech 1999 až 2007 na Karlovarsku a Sokolovsku.

Spis uvádí, že všichni se podíleli na organizovaném vydírání a terorizování podnikatelů a majitelů heren i barů, a to za účelem zisku.

„Naše jednání bylo vždy korektní a všichni byli s naší společností spokojeni,“ uvedl Zádamský.

Casso Invest, s. r. o.

Celý případ spojuje u soudu společnost Casso Invest, která do zábavních podniků dodávala herní automaty. Gang zároveň zřídil Fond právní ochrany, do něhož plynuly zisky firmy z ostrahy podniků, kterou jim vnutila. Majitelé podniků museli za ochranu platit výpalné. Ve funkci ředitele této společnosti působí obžalovaný Alan Treml. Majitelem firmy je Petr Zádamský, bratr Milana, který vlastnil Casso Invest před tim a nyní je jejím jednatelem.

A právě s firmou Casso Invest je dnes spojen i karlovarský magistrát. Už dvakrát chtěl Casso Investu za výhodných podmínek prodat nebytové prostory na sídlišti Čankovská, v nichž provozuje hernu.

Špatné světlo vrhá soud i na karlovarského radního Václava Tomáška (ODS), o němž jeden z klíčových svědků procesu tvrdí, že i on prý byl jedním ze spolupracovníků gangu. Tomášek prý na něm vyžadoval, aby provozoval v herně pouze jeho automaty. „Protože jsem nechtěl jednat s Márou, poslali Tomáška. Odmítli jsme znovu, ale on prohlásil, že můžeme chtít, co chceme, ale žádní Jugoši či Rusové u nás výherní automaty mít nebudou,“ uvedl svědek.

Václav Tomášek včera opět nezvedal telefon. Na textovou zprávu s dotazem, zda by mohl potvrdit, že byl s bratry Zádamskými výhradně v obchodním styku a jinak s nimi nemá nic společného, nereagoval.

Tomášek ovšem už dříve vzkázal, že s redakcí bude komunikovat pouze v přítomnosti právníka z důvodu podané žaloby na Karlovarský deník.

Kvůli Zádamským na jaře u soudu vypovídal ostrovský starosta

Kvůli Zádamským už na jaře svědčil u soudu starosta Ostrova Jan Bureš (ODS), protože do případu jsou zapleteni i dva ostrovští strážníci. „Byli obviněni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatků,“ uvedl jeden z karlovarských soudců. „Soud se mě dotazoval, jak je na ostrovské radnici řešen mechanismus sponzorských darů a jakým způsobem dary přijímáme,“ uvedl starosta Jan Bureš.

Jeden z obžalovaných strážníků totiž tvrdil, že peníze, které od gangu převzal, byly určeny jako sponzorský dar Ostrovu.

Ani tento soudní proces zatím neskončil. Proti rozhodnutí se odvolal jak jeden ze strážníků, tak státní zástupce. Spis se tak vrátil do přípravného řízení.

Starosta Bureš případ bratrů Zádamských, kteří pocházejí z Ostrova, sleduje prostřednictvím tisku. „Jsem rád, že to má v rukou policie. Nic jsem skutečně nevěděl. Celá skupina byla zřejmě výborně organizována a fungovala zcela výjimečně. I teď je v Ostrově úplné ticho,“ dodal Bureš.

Ani v Karlových Varech nejsou majitelé heren nijak nervózní. Automaty jsou pro gamblery přístupné a v dosahu jako každý jiný den. „A co jako?“ zeptal se jeden z nich.

Vnucování automatů a ostrahy do podniků Zádamský popřel

Milan Zádamský v úterý popřel, že by firma Casso Invest nutila hrací přístroje podnikům násilím. „Naše jednání bylo vždy korektní a všichni provozovatelé byli s naší společností spokojeni,“ reagoval na druhý bod obžaloby, který zmiňuje incident z diskotéky v Hroznětíně.

V červnu 2006 tam totiž vtrhla převážně romská skupina lidí a likvidovala vnitřní vybavení, někteří hosté pak skončili v nemocnici. To vše údajně proto, že majitelka diskotéky odmítla ochranu svého podniku, o které s ní jednali další obžalovaní Marek Pruckl a Zdeněk Hanzelín, údajně na pokyn Zádamského.

Podle státní zástupkyně to měla být demonstrace síly organizované skupiny a prostředek k vyvolání obav u majitelky. Ta pak ze strachu na ochranu svého podniku přistoupila.

Zádamský se proti tomu ohradil. „Nevěděl jsem, že Pruckl nebo Hanzelín měli do té diskotéky nabízet ochranu,“ prohlásil.

Členy útočící romské skupiny byli i další obžalovaní, Martin Bláha a Dušan Oračko, kteří dle policejních odposlechů před útokem telefonovali s Tremlem. Bláha se hájí tvrzením, že motivem nebylo zastrašování, ale rasový podtext, protože vyhazovači prý byli skinheads.

I od ostatních podobných případů, které popisují vnucování automatů a ostrahy do podniků, se Zádamský distancoval. Jak řekl, automaty si prý bral každý dobrovolně. „Jakýkoliv nátlak absolutně odmítám,“ uvedl Zádamský. Dodávat ostrahu do podniků prý byla funkce Marka Pruckla. „S tím já nemám nic společného,“ dodal Zádamský.

Demolice diskotéky v Ostrově byla prý velké nedorozumění

O incidentu na diskotéce v Ostrově v září v roce 2006, kam vtrhlo asi třicet Romů a začali místo demolovat, řekl Zádamský, že jde o velké nedorozumění. „Chtěli jsme si jenom ze známýho udělat legraci, protože byl vejtaha, a trochu se to zvrtlo,“ prohlásil.

Obžaloba ovšem říká, že majitel klubu odmítl ostrahu, proto mu gang pohrozil.

„Mnoho lidí se pouze schovává za mé jméno. V karlovarském regionu jsem známá osoba,“ uvedl Zádamský s tím, že takový obrázek má díky televizní reportáži z roku 2003. „Ocitl jsem se v takových kauzách, že sám koukám. Je to závist,“ pronesl před senátem.

Případ majitele vymahačské firmy, který se údajně kvůli Zádamskému z Karlovarska pro nesnesitelný nátlak odstěhoval, je podle jmenovaného celý vymyšlený. „Znám ho osobně, vůbec nevím, proč to udělal. Sháněl zakázky pro svou firmu a za mnou s tím dolejzal,“ sdělil.

Obžaloba totiž uvádí, že Zádamský si za vymožené pohledávky účtoval neúměrně vysoká procenta, takže ho podnikatel později odmítl.

To Zádamský popřel. O podnikateli prohlásil, že je lhář a že se hrozně změnil poté, co začal brát drogy. Odstěhoval se prý proto, že dlužil každému, na koho se podíval a byl namočený do spousty problémů. Proto dle Zádamského také prodal byt.

Za každý umístěný automat 20 tisíc

Společnost Casso Invest měla své hrací přístroje ve čtyřiceti provozovnách Karlovarska a Sokolovska. Měsíčně jí vynesly milion korun. Před soudem Zádamský vypověděl, že jeho společnost dávala provizi 20 tisíc korun každému, komu se podařilo sehnat místo pro automat. „Rozhlásil jsem to mezi lidi,“ uvedl. Obchod kvetl.

Zádamský ve své výpovědi zmiňoval nejčastěji jména Treml a Pruckl.

Líčení pokračuje ve středu.

Miroslava Vejvodová, Ivana Kalinová