Jako z hororu vypadá vražda čtyřiadvacetileté Jany, která se odehrála loni v noci z 16. na 17. listopadu mezi karlovarskými obcemi Bor a Nejda. Obžalován je z ní třicetiletý Pavel Javorčák z Ostrova. Podle obžaloby ženu v autě brutálně ubodal dvanácti ranami loveckým nožem.

„Některé rány porušily kost lebeční a dutinu ústní,“ uvedl státní zástupce Jiří Komorous. Žena se pak doplazila z auta ven, kde nakonec i přes téměř hodinové oživování zemřela. „Příčinou smrti bylo vdechnutí krve a nadměrná krevní ztráta,“ uvedla předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

U soudu v úterý vypovídali tři důležití svědci, kteří se náhodou ocitli na místě činu, když jeli z hospody. Asi po pěti stech metrech, co vyjeli z Nejdy, zahlédli v zatáčce u silnice stojící auto. Protože si nejprve mysleli, že se jedná o autonehodu, zastavili. Slyšeli jakýsi podivný zvuk, který připomínal sténání zvířete. Když ale přišli blíže, viděli na zemi asi tři metry od auta ležet bezvládného člověka.

„Nejprve jsem nevěděl, jestli je to muž, nebo žena. Když jsem ale přišel blíž, poznal jsem, že je to žena, protože byla od pasu dolů svlečená. Zavolal jsem sanitku. S kamarádem Martinem Mandlíkem jsme ji ihned začali oživovat. Martin jí dával umělé dýchání, já jsem dělal masáž srdce. Chtěli jsme ji také něčím přikrýt, protože venku bylo asi pět stupňů pod nulou a ona byla úplně studená. Martin šel proto do toho auta, které tam stálo. Otevřel dveře spolujezdce a vytáhl nějakou deku. V momentě ale zjistil, že tou dekou je přikrytý člověk, který v tom autě zřejmě spal,“ vyprávěl před soudem svědek Oldřich Šedivý. Poté prý zavolal policii, která přijela asi za osm minut.

Muž, který se nacházel v autě, byl prý od pasu po kolena nahý. Když z něj Mandlík stáhl deku, začal se oblékat a asi za čtyři minuty z vozu vystoupil. Byl to obžalovaný Pavel Javorčák.

„Nejevil absolutní zájem ženu zachraňovat. Zdálo se nám to celé divné. Olda na něj zakřičel, co jí to udělal, a ten muž řekl úplně klidným hlasem ´Co blbneš, nic jsem jí neudělal, to je moje přítelkyně, chtěl jsem si ji brát´. Ten chlap tam jenom tak stál a koukal. Byl naprosto klidný. Když přijela policie, vůbec se nebránil zatčení,“ vypověděl Mandlík.

Při ohledání Javorčákova vozu, který byl celý od krve, objevili policisté plynovou pistoli, injekci s pervitinem, teleskopický obušek, neprůstřelnou vestu, dva mobilní telefony, dvoje dámské kalhotky a další věci.

Javorčák od svého zadržení loňského 17. listopadu dodnes nepodal výpověď a ani v úterý se před plzeňským krajským soudem nerozpovídal. „Nebudu se vyjadřovat. Je to pro mě dost choulostivý,“ uvedl.

Javorčákovi hrozí za uvedený trestný čin dvanáct až patnáct let, nebo dokonce výjimečný trest.

Související články

Brutální vražda na Karlovarsku
Brutální vražda lidmi otřásla
Jana utekla od milujícího tyrana do náruče vraha