Případem se zabývá plzeňský krajský soud.

K činu mělo dojít 30. ledna letošního roku mezi 17. a 18. hodinou v prostoru staveniště za obchodním domem Kaufland v Sokolově, kde se scházejí bezdomovci a přespávají v podzemních chodbách.

Nezletilému mladíkovi, který bezdomovcům přinesl na staveniště svíčky, se obžalovaný nabídl, že jej doprovodí z ´podzemky´ ven. To byla pouze záminka.

Podle obžaloby se Ivanicz na školákovi dožadoval, aby jej uspokojil pusou a posléze i rukou. „Vyhoň mi ho, chci se na tebe udělat,“ líčil státní zástupce Ivaniczova slova, jak je uvedl poškozený. Tomu se obžalovaný ještě pokusil strčit prsty do konečníku.

Poté, co na sebe školák navlékl kalhoty, utekl a vše řekl matce. Při zběsilém úprku dokonce v bahně ztratil boty. Ivanicze poté zajistila policie v jednom baru, odkud jej pro jeho stav odvezla rovnou na záchytku.

„Není to pravda,“ bránil se obžalovaný. Jeho verze je taková, že chlapce šel doprovodit proto, aby mu ukradl mobilní telefon. „Napadl jsem ho kvůli tomu mobilu, dal jsem mu tři rány do obličeje. Mobil jsem ale nedostal,“ uvedl.

Touto výpovědí soud překvapil, protože v přípravném řízení mluvil jinak, a dokonce připustil, že ke znásilnění dojít mohlo. Dnes to rezolutně popírá a neví, proč předtím hovořil jinak. „Nejsem ňákej úchylák ani buzerant,“ přesvědčoval Ivanicz soud.

„Obžalovaný trpí disociální poruchou osobnosti v kombinaci se sexuální deviací,“ uvedl soudní znalec z odvětví psychiatrie. Disociální porucha osobnosti se dle lékařské literatury vyznačuje sklony k protispolečenskému a kriminálnímu chování, k opakované trestné činnosti u lidí extrémně egoistických, nezdrženlivých a neschopných pocitů viny či soucitu.

„Určitě navrhuji ochranné ústavní sexuologické léčení, pobyt na svobodě je nebezpečný,“ zdůraznil znalec s tím, že se ovšem kvůli povaze poškozeného nedá očekávat jeho spolupráce.

U sokolovského Kauflandu se bezdomovci scházejí běžně. V den, kdy k činu došlo, s nimi popíjel Ivanicz už od pěti hodin ráno laciné víno. Pak se přesunuli na staveniště. Kolem třetí hodiny prý slyšeli chlapecké hlasy, Ivanicz proto vylezl z podzemí a kluky zavedl dolů. Ti se pak nabídli, že dojdou pro svíčky, ale vrátil už se jen jeden z nich – poškozený.

Soud pokračuje i v dalších dnech.