Na devět let do vězení poslal včera senát Krajského soudu v Plzni 20letého Lukáše Kotlara z Chebu, kterého obžaloba vinila z loupeže.

Případ se stal na konci listopadu 2008 v jedné firmě na dekoraci keramiky v Chebu. „Poškozená zaměstnankyně podniku si v brzkých ranních hodinách odskočila na toaletu. Když odcházela, ucítila silnou ránu zezadu do hlavy. Útočník ji pak mlátil hlavou o toaletní mísu a křičel na ni, že ji zabije. Dožadoval se dvou tisíc korun a klíčů od šatny. Nic z toho však poškozená neměla, využila situace a utekla,“ uvedla státní zástupkyně Václava Brýdová.

Při následné rekognici pachatele napadená označila právě Kotlara. Na místě činu pak vyšetřovatelé nalezli injekční stříkačku a oblečení s DNA obžalovaného. „Jak se tam mé oblečení dostalo, si nedovedu vysvětlit,“ vypověděl Kotlar, který zároveň uznal, že v době spáchání této události užíval drogy, na které si sháněl peníze krádežemi. „Píchal jsem si dvakrát denně pervitin a kouřil jsem marihuanu. Nikdy jsem nepracoval, jen jsem měl nějaké manuální brigády,“ uznal.

Napadená utrpěla otřes mozku, tržné rány a posttraumatickou poruchu, která ji výrazně omezuje v běžném životě. „Je to důsledek prožitých útrap. Má předepsanou řadu antidepresiv i léky na spaní. Její stav hodnotím jako těžkou újmu na zdraví a prognózu na zlepšení nevidím příliš příznivě,“ přečetla ze znaleckého posudku lékařka z oboru psychiatrie Jiřina Krauzová.

Napadená žena byla nejprve v částečném invalidním důchodu a od začátku letošního roku jí byl přiznán invalidní důchod úplný. Při výpovědi byla silně roztřesená, úzkostná a neubránila se ani pláči.

Lukáš Kotlar, který je nyní ve výkonu trestu za jinou loupež, také při hlavním líčení trval na tom, že je nevinný. „Není pravda, že bych to, co je popsáno v obžalobě, spáchal, tu paní neznám a ani nevím, kde ta firma je,“ uvedl.

Včera dopoledne si vyslechl rozsudek. „Obžalovaný je vinen a ukládá se mu souhrnný trest devět let odnětí svobody ve věznici s ostrahou. Neshledali jsme žádné polehčující okolnosti. Naopak. K činu se nedoznal, neprojevil lítost ani se poškozené neomluvil,“ vysvětlila předsedkyně senátu Iveta Zítková. Přísný trest byl podle ní na místě, protože agresivita spáchaných činů se stupňovala. „Začínal krádežemi ale v minulosti se také pokusil znásilnit 66letou ženu,“ dodala Zítková s tím, že jeho trest bude mít také funkci generální prevence.

Rozsudek už je pravomocný, protože Kotlar se po poradě se svým obhájcem vzdal práva na odvolání.