Policistům se podařilo něco neuvěřitelného. Hlídka z Obvodního oddělení Mariánské Lázně při kontrole totožnosti nevědomky narazila na padělatele peněz.

V Hlavní ulici si policisté všimli zaparkovaného auta Škoda Felicia, ve kterém seděly dvě osoby. Vyrazila směrem k autu s úmyslem zkontrolovat osoby, které ve vozidle seděly. Ve chvíli, kdy policisté chtěli provést kontrolu, tak s nimi spolupracovala pouze žena, která doklady pro ověření totožnosti ochotně předložila.

„Muž ale doklady předložit nemohl a s policisty při prokázání jeho totožnosti odmítal spolupracovat,“ řekl karlovarský policejní mluvčí Pavel Valenta.

Policisté tedy muže předvedli na policejní služebnu. Do té chvíle u neznámého muže provedli prohlídku, během které u něho našli plastové kontejnery s bílou krystalickou látkou a zelenou rostlinnou sušinou. „Kromě toho měl u sebe padělky bankovek v hodnotě jednoho tisíce korun,“ pověděl Valenta.

Jak se později zjistilo, jedná se o pětadvacetiletého muže pocházejícího z Mariánských Lázní. „Muž v bydlišti svých rodičů, na jejich počítači a multifunkčním zařízení vyhotovil padělané bankovky,“ uvedl mluvčí Valenta.

Vrchní policejní komisař Krajského ředitelství Policie České republiky Karlovarského kraje na základě zjištění policistů zahájil úkony trestního řízení ze spáchání přečinu padělání a pozměnění peněz, za které může strávit muž až pět let za mřížemi.

„V roce 2011 bylo na území České republiky zadrženo celkem 4 541 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny v celkové hodnotě 2,94 milionu Kč,“ řekl člen bankovní rady České národní banky Pavel Řežábek.

„Celková hodnota padělků českých bankovek opět klesla. V roce 2011 bylo na území České republiky zadrženo celkem 4 541 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny v celkové hodnotě 2,94 milionu korun. V roce 2010 bylo zadrženo celkem 4 986 padělaných a pozměněných českých bankovek a mincí v hodnotě přes 4,8 milionu korun,“ řekl Tomáš Zimmermann z odboru komunikace České národní banky.

„Z pohledu veřejnosti, se řídíme svými základními smysly, tedy hmatem a zrakem. Vždy nejprve bankovku vezměme do prstů a posuďme kvalitu bankovkového papíru a hlubotisku, poté pouhým pohledem či pohledem proti světlu zkontrolujme charakteristické ochranné prvky, jako jsou vodoznak či soutisková značka. Sklopením bankovky můžeme u vyšších nominálů dále posuzovat opticky proměnlivou barvu, iridiscentní pruh, ochranný proužek či skrytý obrazec. Pro odbornou veřejnost slouží k posouzení běžně dostupné mechanické pomůcky jako UV lampa či polarizační filtr. Pro profesionální zpracovatele se již používají sofistikovanější přístroje pro strojní zpracování,“ doplňuje Zimmermann.