Podle obžaloby Schmied st. 19. října 2014 kolem 16. hodiny po hádce v kanceláři napadl poškozeného dřevěnou holí. Když Martin V. vyběhl ven, na dvoře ho pěstmi srazil k zemi Schmied ml. Poté ho s Kleinem odtáhli do dílny, kde mu lepenkou znehybnili ruce a dál Martina V. mlátili. „Poškozenému nohy svázali provazem a pak pověsili hlavou dolů. Pokračovali v útocích, i když křičel bolestí. Do hrudi ho střelili vzduchovkou," četla obžalobu státní zástupkyně Václava Brýdová.

Hlavou dolů visel několik hodin, pak ho umyli a oblékli a připoutali k posteli. „Nosili mu vodu a chléb a na WC mohl s doprovodem. 24. října se vyvlékl a dostal se na benzinku a zavolal policii," dodala.

Martin V. dodnes trpí fyzickými i psychickými následky. Nepostaví se na patu a nezvedne špičku. „Trpí posttraumatickou poruchou a poruchami spánku," řekla státní zástupkyně.

Soud vyslechl Jindřicha Schmieda st. a Jaroslava Kleina. Podle obou byl Martin V. problematický a nezodpovědný. U Schmiedů, kteří provozují pouťové atrakce, rozvážel členy rodiny na prodejní trhy. „Vyhodil jsem ho poté, co nepřivezl holky z trhů. Byla to nezodpovědnost," vysvětloval Jindřich Schmied st., o němž další obžalovaný, Jaroslav Klein, mluvil jako o šéfovi.

„O dva dny později mě prozváněl, tak jsem volal zpět. Martin chtěl vzít zpátky. Souhlasil jsem. 17. října měl odvézt holky na trh, ale nebyl k sehnání. 19. října jsem přijel domů a Martin stál se synem a Mertou na dvoře. Říkal jsem mu, ať odejde. Přišel za mnou do kanceláře a opakoval jsem mu, že jsem s ním skončil. Chtěl půjčit 10 tisíc korun a byl agresivní. Tahali jsme se o hůl. Volal jsem na syna, ale neslyšel. Martin mě řachnul do zátylku," vyprávěl Schmied.

Hlavní líčení pokračuje ve středu výpovědmi Schmieda ml. a Merty.