Odvolací senát Krajského soudu v Plzni v pondělí zrušil rozsudek v korupční kauze bývalého místostarosty Mariánských Lázní Petra Horkého za ČSSD a lobbistky Jany Mrencové a zároveň rozhodl o vrácení případu Okresnímu soudu v Chebu.

Tamější soud v dubnu vyměřil Horkému šestnáctiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky a Mrencové 24 měsíců podmíněně s odkladem na 2,5 roku a peněžité tresty. Oba se však proti verdiktu odvolali, proto se případem nyní zabýval krajský soud.

Místostarostu zadrželi s 20 tisíci

V celé věci šlo podle obžaloby o to, že Mrencová Horkému na podzim 2014 po telefonu slíbila, že za 25 tisíc korun ovlivní novináře deníku MF Dnes. Ten měl údajně připravovat negativně laděnou reportáž o Horkém v souvislosti se špatným výsledkem sociální demokracie ve volbách. Horkého později policisté zadrželi s 20 tisíci korunami.

Podle soudu je však kámen úrazu v tom, že nebylo zjištěno, zda byla reportáž vůbec připravována. „Nebylo to prokázáno a onen údajný redaktor nebyl vůbec ztotožněn," uvedl předseda senátu Pavel Fait. „V pochybnostech je nutno vycházet ve prospěch obžalovaných, což může mít vliv na právní kvalifikaci jednání. A tímto se okresní soud bude muset zabývat," podotkl Fait.

„Okresní soud musí zvážit, zda obžalovaná Mrencová neuvedla obžalovaného Horkého v omyl v úmyslu obohatit se a způsobit mu škodu nepravdivou informací o přípravě článku. Zda nenaplnila znaky skutkové podstaty pokusu přečinu podvodu," vysvětlil Fait.

Korupci odmítají

Horký i Mrencová již dříve odmítli, že by šlo o uplácení. Mrencová se u soudu hájila tím, že za 25 tisíc korun chtěla jen zadat inzerát, v němž by politik vysvětlil případy, v nichž figuroval, a které na něj vrhaly negativní světlo.

Celý případ vyšel najevo na podzim 2014. Policisté tehdy Horkého odposlouchávali v souvislosti s jinou kauzou, která byla později zastavena.